Pereiti į pagrindinį turinį

Profsąjungos skelbiasi paspaudusios Vyriausybę

Prie derybų stalo su Vyriausybe ketvirtadienį susėdę profesinių sąjungų atstovai nutarė neatšaukti bado akcijos prie Seimo. Profsąjungininkai skelbia pasiekė tam tikrų laimėjimų, bet badaus bent iki penktadienio popietės.

Prarado pasitikėjimą Vyriausybe

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas portalui teigė, esą esminio susitarimo per pirmąsias derybų valandas pasiekti nepavyko. Tačiau pokalbiai esą duoda vaisių - anot profsąjungų lyderio, Vyriausybė eina į kompromisą ir sutinka kiek švelniau mažinti pareiginės algos dydį, pagal kurį skaičiuojamas politikų dešimčiųt ūkstančių  valdininkų ir kitų tarnautojų darbo užmokestis.

LNK žinios pranešė, kad susitarimas tarp Vyriausybės ir profsąjungų pasiektas. Vyriausybė esą sutinka bazinės algos dydį mažinti perpus mažiau nei ketino.

Nors laimėjimų ir pasiekta, profsąjungos prarado pasitikėjimą Vyriausybe ir neketina pasikliauti derybose išpeštais pažadais. „Su Vyriausybe niekada nežinai - pažadės viena, o padarys kita. Dėl to badausime, kol pažadų nepamatysime popieriuje“, - teigė pašnekovas.

Vyriausybė savo pasiūlymą dėl pareiginės algos dydžio Seimui turi pateikti jau penktadienį. Mažiausiai tiek laiko profsąjungos tęs bado akciją, o jeigu nebus pasiektas darbuotojų atstovus tenkinantis susitarimas - ir ilgiau.

Badaujantys keisis

Palapinę profsąjungų atstovai padabino plakatais „Nepręskite biudžeto problemų darbo užmokesčio ir pensijų mažinimo sąskaita!“, „Sodros biudžetas – vargšų rūpestis“, „Kiekvienas turi teisę į teisingą atlyginimą“, „Europietiškos kainos – europietiškas darbo užmokestis", „Socialines garantijas Konstitucija laiduoja, Seimas laidoja" ir kitais. Ant palapinės taip pat liko užkabinta policininko uniforma.

Bado akciją pradėjo 10 žmonių. Palapinėje badaujantys asmenys visą laiką keisis: pirmąją savaitę – kasdien, antrąją – kas dvi dienas, o nuo trečiosios savaitės planuojama išvis nesikeisti. Protesto akcijos dalyviai badauja per atostogas, yra pasiėmę laisvą nuo darbo dieną arba naudojasi Valstybės tarnybos įstatymu, kuris leidžia profsąjungų dalyviams kas mėnesį iki 10 valandų skirti profsąjungos veiklai.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas teigė, kad profsąjungos turi savivaldybės leidimą rengti bado akciją iki liepos 23 d. – tą dieną Seime yra suplanuotas patikslintas biudžeto priėmimas.

Seimo narių nesudomino

Badaujančiuosius palaikyti atvyko Lietuvos darbo federacijos pirmininkas Vidas Puskepalis, „Naujosios sąjungos" prezidiumo narys Marius Kulosas. Į palapinę žvalgėsi ir šiuo metu Seime vykstančios Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) Parlamentinės Asamblėjos sesijos dalyviai. Pro badaujančiuosius taip pat praėjo ir Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius, tačiau nesustojo. Bado akcijos pradžia paskelbta 12 val. 36 min.

Kaip jau skelbėme, profesines sąjungas ypač papiktino Vyriausybės sprendimas vienašališkai pusiau slaptai sumažinti bazinę algą, pagal kurią skaičiuojamas daugiau kaip 200 tūkst. biudžetininkų darbo užmokestis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų