Pereiti į pagrindinį turinį

Raseiniuose apgyvendinta pirmoji afganistaniečių šeima, Lietuvos pagalbos laukia dar 100 žmonių

2021-08-22 06:58 diena.lt inf.

Iš tolimojo Kabulo į Raseinius „Spartanu“ atskraidinta šešių afganistaniečių šeima jau sėkmingai apgyvendinta, informuoja LNK.

Lietuvos kariuomenės nuotr.

„Įkurdinti, apgyvendinti. Galime patikinti, jaučiasi saugiai permiegojo patogiai, tvarkingai. Šiuo metu ilsisi. Faktas, kad nebuvo labai lengva, turėjome dėliotis, žiūrėti, kad būtų ir jiems patogu, ir aplinkiniams gyventojams nekiltų trukdžių, bet viską buvo įmanoma padaryti“, – kalbėjo Raseinų meras Andrius Bautronis.

„Spartanas“ nusileido Šiauliuose penktadienio pavakarę. Šie žmonės Afganistaną paliko savo jėgomis. „Spartan“ į Afganistaną neskrido.

Vietiniai situaciją supranta

Raseinių meras su afganistaniečių šeima susitiko jiems tik atvykus. Jis tikisi, kad vietiniai, mūsų tautiečiai, supras: nuo teroristinio režimo, prievartos ir smurto besigelbėjančius žmones, o vietiniai, panašu, supranta ir net didžiuojasi.

„Žinoma, kad garbė“, – situaciją komentavo raseiniškis.

„Tikrai reikėtų padėti tokiose situacijose visiems“, – vyrui antrino kita pašnekovė.

„Jie tokie patys žmonės. Nieko prieš“, – kalbėjo raseiniškė.

„Žmonės ieško prieglobsčio, tvarkoje viskas“, – tarstelėjo kitas vyras.

„O kas mus gelbės?“ – štai tokia, kitokia nuomone pasidalijo kitas raseiniškis.

„Provincija yra provincija. Ir visuomenė dabar susiskaldžiusi, tai žinoma bus ir tų, kurie pažiūrės į tai neigiamai“, – svarstė kitas pašnekovas.

Krašto apsaugos ministerija tikslina – tai nėra lietuviams padėjęs vertėjas. Afganistanietis talkino Europos Sąjungai (ES) Kabule, ES atstovybėje dirbo vairuotoju.

Raseiniškiai tiesia pagalbos ranką

Šeimos apgyvendinimu, maitinimu ir apsauga pavesta pasirūpinti Krašto apsaugos ministerijai. „Mes suteikėme patalpas, buitinę aplinką, jeigu daiktų reikės, aš šiandien dienai sulaukiu iš gyventojų žinučių, pranešimų, teiravimųsi, ar nereikia pagalbos drabužiais, medikamentais, elementariai buities priemonėmis. Tai jeigu tas poreikis iškils, mes drąsiai kreipsimės į gyventojus. Šiuo metu pagalbos nebereikia. Šiuo metu apsauga yra pati minimaliausia, viena šeima nekelia tam tikrų pavojų, nekelia tam tikrų reikalavimų. Aišku, tam tikra minimali apsauga organizuojama, tuo rūpinasi Krašto apsaugos ministerija“, – kalbėjo Raseinių meras.

Būtent dėl saugumo šeima negali būti identifikuota, tad kol kas žiniasklaidai nėra galimybės jų pakalbinti. Kol kas neatskleidžiama, ar šeimoje yra mažamečių vaikų. Tačiau, turimais duomenimis, vaikai yra vyresni nei dvylikos metų.

Anot A. Bautronio, tai, kas šiuo metu vyksta Afganistane – nesuvokiama žmogaus teises ir demokratiją gerbiančioms šalims.

Afganistaniečiai apgyvendinti vienos profesinės mokyklos bendrabutyje.

„Afganistaniečių šeimos atgabenimas į Lietuvą yra labai didelis laimėjimas mums, kaip demokratinei valstybei. Šiuo klausimu asmeniškai aš labai didžiuojuosi tuo, ką padarė Krašto apsaugos ministerija ir kariai. Būtent taip ir turi vykti ir taip turime bendrauti su žmonėmis, kurie bėga nuo politinio persekiojimo ir kuriems gresia pavojus gyvybei. Ypač jeigu jie dirba mums ir buvo lojalūs mums“, – situaciją komentavo atsargos karininkas Darius Antanaitis.

Pagalbos laukia ir daugiau žmonių

Anot krašto apsaugos ministro, derybų kelias nebuvo lengvas ir tai tik pradžia. Lietuvos pagalbos laukia ir daugiau afganistaniečių, lietuviams talkinusių vertėjų. Kol kas skelbiama apie 100 asmenų, įskaitant šeimas su vaikais.

„Kaip viskas vyks toliau, aišku, nepaprasta atsakyti, kadangi mūsų grupė žmonių išvyko ir bazuosis Kabulo oro uoste. Bet tie identifikuoti asmenys iš viso 100, ar jie atskris į Lietuvą priklausys nuo to, ar jiems pavyks patekti į oro uostą“, – kalbėjo Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

„Iš tikrųjų iššūkių laukia daug. Visų pirma, reikia surasti tuos, kuriems reikia pagalbos, kurie negali su mumis susisiekti. Kitas svarbus iššūkis – reikia atskirti, kurie dirba mums, ir kuriems iš tikrųjų gresia pavojus nuo tų, kurie bando pasinaudoti situacija vien tam, kad išnaudotų situaciją savo naudai“, – teigė atsargos karininkas D. Antanaitis.

Laukia daug iššūkių

Operacija aktyvuota penktadienį, turimas laikas – dešimt dienų. Kada planuojamas artimiausias skrydis – neatskleidžiama. „Tikrai nenoriu spekuliuoti, neturiu tokių žinių. Faktas yra tas, kad laikas, per kurį mes tai galime ir turime padaryti, yra nebegalinis. Tai priklausys nuo to, kiek amerikiečiai ir toliau bus Kabulo oro uoste. Kalbėta buvo apie rugpjūčio 31 dieną, dabar galbūt šiek tiek laikas gali būti prailgintas kokiai savaitei į priekį“, – situaciją komentavo L. Kasčiūnas.

„Be abejo, dar daug iššūkių laukia pačių afganų šeimų Lietuvoje, socialinės problemos, bendravimo problemos, kalbos barjeras. Tai visas paketas problemų, nes jiems atvykus į Lietuvą tai atrodys kaip visiškai kita visata“, – kalbėjo D. Antanaitis.

Šiuo metu žinoma, kad kai kurie asmenys iš Afganistano jau išvyko, tad juos surasti bus stengiamasi įvairiausiais būdais.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų