Pereiti į pagrindinį turinį

Referendumų aistruoliai vienijasi

2012-06-15 09:31
Referendumų     aistruoliai vienijasi
Referendumų aistruoliai vienijasi / Shutterstock nuotr.

Baimė dar sykį taip ir nesurinkti reikiamo gyventojų parašų skaičiaus inicijuojamiems referendumams privertė vienytis socialdemokratus, Artūrą Zuoką, valstiečius liaudininkus ir žaliuosius. Parašus dėl atominės elektrinės statybų ir parlamento narių skaičiaus mažinimo jie jau renka drauge.

Skelbia surinkę trečdalį parašų

Patariamąjį referendumą dėl atominės elektrinės statybų norintiems surengti žaliesiems – neramios dienos. Birželio pabaigoje Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) reikia pristatyti parašų rinkimo lapus, o kiek pasirašiusių jau yra – neaišku nė jiems patiems.

Pustrečio mėnesio parašus renkantys šios iniciatyvinės grupės atstovai apie tai kalba kol kas labai atsargiai. „Tik dabar pradedame surinkti lapus, tad pasakyti, kiek yra surinkta, kol kas neįmanoma. Mūsų laukia didelis ir kruopštus darbas“, – Linas Balsys, Žaliosios politikos instituto atstovas, dar nedrįsta garsiai skelbti apie nesėkmę.

Jo teigimu, prognozuoti, ar 300 tūkst. gyventojų parašų surinkti pavyko, kalbėti dar per anksti: „Tegaliu pasakyti, kad prieš atominę energetiką yra daug žmonių – ir jie pasirašė noriai. Tai liudija ir visuomenės apklausos.“

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai, siekiantys, kad būtų priimtas atominę energetiką draudžiantis įstatymas, – atviresni. Iniciatyvinės grupės nario Tomo Tomilino teigimu, prieš porą savaičių suskaičiuota, kad pavyko surinkti apie 100 tūkst. gyventojų parašų. „Dabar turėtų būti jau daugiau. Visoje Lietuvoje išdalijome lapų, kad surinktume 400 tūkst. parašų. Taip, jei surinktume, būtų istorinis įvykis, bet kartelė – labai aukšta“, – santūriai kalbėjo T.Tomilinas.

Tiesa, parašus rinkti Ramūno Karbauskio vadovaujama sąjunga gali dar visą mėnesį, o Artūro Zuoko politinis sambūris „Taip!“, siekiantis mažinti parlamentarų skaičių, – dar du mėnesius.

Sukirto rankomis

Baimindamiesi nesėkmės ir matydami, kad veikiant atskirai reikiamo parašų skaičiaus surinkti nepavyks, L.Balsio vadovaujami žalieji ir A.Zuoko partija nutarė veikti drauge. Taigi, vienu metu kviečia pasirašyti ir už Seimo narių skaičiaus mažinimą, ir prieš atominę energetiką. Rinkti parašus padeda ir Socialdemokratų partijos atstovai.

„Bendradarbiaujame visi drauge. Mes padedame A.Zuokui, ir jie mums padeda, bendradarbiaujame ir su L.Balsiu. Visi kartu parašus renkame“, – kalbėjo T.Tomilinas.

Nė viena organizacija neatskleidžia, kiek pinigų jau išleista reklamai, parašų rinkikams. Visi sutartinai aiškina, kad tai – kuklios sumos.

Politologas Antanas Kulikauskas priminė, kad surinkti 300 tūkst. parašų – beveik neįveikiama užduotis: „O entuziazmo, kad gyventojai patys imtų ieškoti rinkikų, nėra. Kiekvienas nesinešioja asmens dokumento. Išties sunku surinkti tiek parašų, kai suaugusiųjų Lietuvoje tėra 2 mln. Nors apklausos rodo, kad šių referendumų formuluotėms daugiau žmonių linkę pritarti nei nepritarti.“

Rinkikų kasos – tuštokos

67 tūkst. litų – maždaug tiek visiems trims referendumų iniciatoriams, VRK duomenimis, yra paaukoję fiziniai ir juridiniai asmenys.

Daugiausia aukų – beveik 36 tūkst. litų – lig šiol gavo Žaliosios politikos instituto referendumo iniciatoriai. Dosniausias aukotojas – verslininkas, buvęs Andriaus Janukonio, „Icor“ valdybos pirmininko, bendražygis Remigijus Lapinskas – referendumo iniciatoriams atriekė 20 tūkst. litų, Lietuvos žaliųjų sąjūdis – 5 tūkst., dar 10 tūkst. litų šiam reikalui skyrė pats Žaliosios politikos institutas.

Kitai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos parašų rinkimo iniciatyvai lėšų, oficialiais duomenimis, teskyrė partijos pirmininkas verslininkas R.Karbauskis. Jis, VRK birželio 1-ąją pateiktais duomenimis, jau paaukojo 21 tūkst. litų.

A.Zuoko organizuojamą parašų rinkimą parėmė tik Nerijus Urbonas ir Andrius Vaicekauskas, jie skyrė 10 tūkst. litų.


Komentaras


Pavelas Kujalis


Ligšiolis VRK pirmininko pavaduotojas

Didelio džiugesio iš parašų rinkikų kol kas nesigirdi – tad jiems, matyt, sekasi nekaip. Pripažinkime: klausimai dėl referendumo tikrai „įdomūs“. Kalbant apie užfiksuotus pažeidimus renkant parašus, šįsyk, sakyčiau, pakankamai ramu. Neseniai parašai buvo renkami valstybinėje įstaigoje. Man pačiam asmeniškai paskambino iš vienos poliklinikos ir klausė, ar įstaigoje taip elgtis galima. Vadovams buvo paaiškinta, kad jei įstaigos darbo netrukdo, parašų rinkimą suderina su vadovu, rinkti parašus galima.

Referendumo iniciatorių surinktus parašus skaičiuosime tik tada, jei jie bus surinkti. Iš pradžių tikrinsime, ar nėra vadinamųjų vienarankių užpildytų lapų, ar nurodyta visa privaloma informacija. Gali tekti samdyti ir rašysenos ekspertus – tai gali užtrukti keletą savaičių. Taigi, kiek pirmoji grupė surinko parašų, galime sužinoti liepos viduryje.


Pasmerkti žlugti


Parašai referendumams inicijuoti Lietuvoje buvo rinkti 16 kartų, tačiau visos šios iniciatyvos žlugo. Vien dėl to, kad iniciatoriai nesurinkdavo reikiamo parašų skaičiaus.

Naujausias bandymas – Artūro Paulausko 2010 m. iniciatyva. Ja buvo siekiama, kad piliečiai, surinkę 300 tūkst. parašų, galėtų paskelbti pirmalaikius rinkimus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų