Pereiti į pagrindinį turinį

Rinkimų mįsles bando įminti teismas

2008-11-07 09:00
Rinkimų mįsles bando įminti teismas
Rinkimų mįsles bando įminti teismas / Mindaugo Ažušilio nuotr. Drąsa: Z.Vaigauskas (dešinėje) mano, kad valstybės vadovas yra neteisus.

Konstituciniam Teismui (KT) teks skubiai nuspręsti, ar dviejose vienmandatėse apygardose Seimo nariai išrinkti teisėtai.

Vakar KT pradėjo nagrinėti Prezidento Valdo Adamkaus paklausimą dėl rinkimų rezultatų Vilniaus vienmandatėje Šeškinės apygardoje, kur iš pradžių rinkimų nugalėtoja buvo pripažinta socialdemokratė Vilija Blinkevičiūtė, tačiau vėliau perskaičiavus balsus pergalė teko konservatoriui Audroniui Ažubaliui.

Prezidentūros Teisės departamento vadovė Aušra Rauličkytė teigė, kad prezidentas į KT kreipėsi tam, kad nekiltų abejonių dėl rinkimų legitimumo ir teisėtumo.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas nesutiko su tokia prezidentūros pozicija teigdamas, kad socialdemokratų išdėstytos aplinkybės tėra prielaidos.

Vis dėlto kalbėdamas apie galimus pažeidimus, VRK pirmininkas patvirtino, kad vienas iš biuletenių maišų nebuvo pakankamai užveržtas, tačiau šiam atvejui daug reikšmės neteikė. Jo nuomone, maišą užveržusiam asmeniui tiesiog pritrūko jėgų.

Dėl neužplombuotos patalpos, kur buvo saugomi maišai, VRK taip pat abejonių nekilo.
Vakar KT pasiekė dar vienas V.Adamkaus paklausimas. Valstybės vadovas, atsižvelgdamas į Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) prašymą, klausia KT, ar nebuvo pažeistas Seimo rinkimų įstatymas Lazdijų-Druskininkų vienmandatėje apygardoje.

Konservatorių lyderis atkreipė dėmesį, kad iš pradžių suskaičiavus visus balsavimo biuletenius konstatuota, jog socialdemokratas Justinas Karosas konservatorių Algirdą Šakalį įveikė 14 balsų persvara. Perskaičiavus biuletenius pranešta, kad pakartotinių rinkimų laimėtojas nepasikeitė, bet skirtumas padidėjo iki 33 balsų.

TS-LKD duomenimis, Senamiesčio rinkimų apylinkės rinkėjų sąraše yra asmenų parašų, kurie akivaizdžiai skiriasi pirmajame ture nuo antrajame ture padėto to paties asmens parašo. "Kai kurie parašai rodo, kad galbūt vienas ir tas pats asmuo pasirašė už kelis asmenis", – rašoma kreipimesi į Prezidentą.

Be to, nesilaikyta reikalavimo rinkėjų sąraše nurodyti, kurie rinkėjai balsavo paštu arba iš anksto. TS-LKD skaičiavimu, gali susidaryti apie 400 žmonių, kuriems galėjo būti sudarytos galimybės balsuoti ne vieną kartą.

Ar bus nauji rinkimai?

Konstitucinis Teismas (KT) skundą dėl rinkimų rezultatų turi išnagrinėti ir paskelbti išvadą per 72 val. Jeigu KT nustatytų, kad tam tikroje apygardoje pažeidimai buvo esminiai, tik naujai susirinkęs Seimas galėtų savo nutarimu pritarti tokiai teismo išvadai ir toje apygardoje paskelbti naujus parlamentaro rinkimus.

Bet Seimas turi teisę nepaklusti KT išvadai. Mat įstatymas numato, kad parlamentarai turi teisę "nustatyti tikruosius esminius rinkimų rezultatus pagal rinkimų komisijų pateiktus balsų skaičiavimo protokolus ar kitus rinkimų dokumentus". Tai reiškia, kad Seimas gali tiesiog paskelbti tuos rezultatus, kuriuos patvirtino Vyriausioji rinkimų komisija, nors juos ir užginčytų KT.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų