Quantcast

Rusijos dezinformacija gegužę: dėmesį patraukė ir E. Vaitkaus teiginiai

  • Teksto dydis:

Gegužės mėnesį Rusijos internetinėje žiniasklaidoje pasirodė daugiau nei trys tūkstančiai žinučių, kuriose Lietuva vaizduojama neigiamame kontekste.

Remiantis bendrovės „Repsense“ Eltai pateiktais duomenimis, per gegužės mėnesį Lietuvos vardas rusiškoje internetinėje žiniasklaidoje buvo minimas 3 208 kartus. Aktyviausia diena rusiškoje žiniasklaidoje Lietuvos atžvilgiu buvo gegužės 8-oji, kuomet pasirodė per 340 žinučių.

Rusijos žiniasklaidoje Lietuva minėta ne tik Prezidento rinkimų kontekste tačiau ir Ukrainos veiksmų bendrininkės kontekste. 

„Viena labiausiai priešiškos šalies žiniasklaidoje dominavusių temų buvo NATO šalių veiksmai padedant Ukrainai ir Lietuvos sprendimas siųsti karius į Vakarų Ukrainą. Apskritai, Lietuva skirtinguose kontekstuose buvo vaizduojama kaip Ukrainos karinių veiksmų bendrininkė“, – teigė „Repsense“ analitikė Rugilė Ereminaitė.

Kaip nurodoma bendrovės atliktame tyrime, vienas iš svarbiausių naratyvų, dominavusių gegužę Rusijoje, buvo Lietuvos kandidato į prezidentus Eduardo Vaitkaus pareiškimai apie Krymą.

Skirtinguose kanaluose aktyviai cituoti E. Vaitkaus teiginiai, kad Krymas yra dalis Rusijos. Šios žiniasklaida akcentavo ir Lietuvos Valstybės saugumo departamento reakciją, kuris paskelbė, kad kandidato pareiškimai nekelia grėsmės nacionaliniam saugumui, interpretuodama tai kaip „Lietuvos pritarimą“ Krymo statuso klausimais.

Dezinformacijos žinutėse taip pat skelbta apie „likviduotą“ diversantą, tarp kurio daiktų rasta lietuviško „Swedbank“ mokėjimo kortelė. Vėlesnėse žinutėse „atskleidžiama“ informacija, kad šis ukrainiečių agentas neva Lietuvoje, Rukloje, buvo apmokomas minų sprogdinimo ir šaudymo su tikslu vykdyti teroristinius išpuolius prieš karinius objektus Rusijoje.

Tą pačią dieną taip pat buvo išplatintas valstybinės naujienų agentūros „RIA Novosti“ tariamas žurnalistinis tyrimas, kurio metu Vilniaus Antakalnio kapinėse apsilankęs žurnalistas neva nustatė, kad šalyje daugėja žuvusių Ukrainoje Lietuvos samdinių kapų, tačiau apie tai garsiai nekalbama.

Tyrimą atlikusi bendrovė pastebi, kad Lietuva išlieka pagrindiniu dezinformacijos taikiniu iš visų Baltijos valstybių. Lietuvai lipdoma kaip kylančios grėsmės Rusijai etiketė.

Didelėje dalyje žinučių fiksuoti ir seniai žinomi priešiški naratyvai – Lietuva yra JAV, ES ir NATO marionetė, Lietuva propaguoja nacistines vertybes bei tai, kad NATO sprendimai kelia grėsmę visai Europai, įskaitant ir pačią Lietuvą.

Daugiausia gegužę, 135 žinutes apie Lietuvą, publikavo prokremliškas kanalas „Sputniknews“. Į mėnesio trejetuką pateko vidutiniškai po kiek daugiau nei 2–3 kartus per dieną tekstuose šalį minėję kanalai Baltija.eu bei Kritika.news.

TOP penketuke gegužės mėnesį pagal Lietuvos paminėjimus išsirikiavo ir naujienos iš skirtingų kanalų sutraukianti socialinių tinklų platforma Mirtesen.ru. Kanale aptariamą mėnesį taip pat dominavo neigiami naratyvai apie Lietuvos rusofobiją ir pasirengimą siųsti karius į Ukrainą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių