Pereiti į pagrindinį turinį

Savivaldybių atstovė ragina skatinti šeimynų steigimąsi, vaikų globą šeimose

2014-02-18 11:45
Shutterstock nuotr.

Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) patarėja Audronė Vareikytė sako, jog valstybė turėtų skatinti, kad be tėvų augantys vaikai gyventų šeimynose ar šeimose, o ne didelėse globos įstaigose.

"Alternatyvios formos - šeimyna, globa šeimoje - turi būti prioritetinės ir lėšos turi būti skiriamos šioms alternatyvoms", - antradienį Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto posėdyje sakė A.Vareikytė.

Ji pažymėjo, jog dabartinė 520 litų siekianti išmoka globojamam vaikui neskatina globos šeimoje. "Aš pati nustebau sužinojusi, kad net globėjų vaikai neturi teisės gauti nemokamo maitinimo, kai tiek metų kalbam, kaip skatinti (globą šeimoje - red.), puikiai žinom, kad 520 litų neskatina būti globėjais", - sakė patarėja.

Savivaldybių atstovė pažymėjo, kad vaikų globos sistemos pertvarka būtina, nes šiuo metu per daug vaikų auga globos namuose. "Savivaldybių požiūris toks - kad pertvarka čia reikalingą, tačiau ta pertvarka reikalauja labai daug organizacinio darbo, sutarimo", - kalbėjo LSA patarėja socialiniais klausimais.

"Šeimynos yra tinkama struktūra, kadangi tai namų aplinka vaikams, ir tikrai neimituojama, ir reikėtų skatinti šeimynų kūrimąsi" - kalbėjo A.Vareikytė. Šiuo metu Lietuvoje yra įsteigtos 48 šeimynos, juose gyvena apie 400 vaikų.

Iš viso Lietuvoje yra 10,6 tūkst. vaikų, augančių be tėvų. Iš jų apie 6 tūkst. yra globojami šeimose, kiti - įvairiose įstaigose. Kasmet tėvų globos netenka apie 2,1 tūkst. vaikų.

Vaikų globos auditą atlikusi Valstybės kontrolė vasarį paskelbė, jog vaikų globos sistema neatitinka globotinių poreikių. Įvertinę, ar Lietuvoje vaikų globa organizuojama efektyviai, auditoriai, be kita ko, konstatavo, kad trečdalis stacionarių vaikų globos įstaigų Lietuvoje yra perpildytos, o globa šeimoje - neskatinama.

Valstybės kontrolė išsakė kritikos, kad vaiko globos išmokos dydis (520 litų) nesikeitė beveik 15 metų, o pati išmoka nėra diferencijuojama pagal vaiko poreikius - amžių, sveikatos būklę. Be to, skiriasi vidutinė vieno vaiko globos kaina per mėnesį: vaikų globos įstaigoje – 2 530 litų, šeimynoje – 1 040 litų, o šeimoje – 520 litų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija atsakydama į pastabas atsakė, kad vaikų globos sistema turi būti ir toliau tobulinama, tačiau iš esmės atitinka globojamo vaiko interesus. Ministerija pažymėjo, kad iš 97 vaikų globos įstaigų šiuo metu daugiau nei po 60 vaikų gyvena 21-oje įstaigoje, tarp jų ir sutrikusio vystymosi kūdikių namuose. Iš jų tik dviejose įstaigose gyvena daugiau nei po 100 vaikų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų