Pereiti į pagrindinį turinį

Šedevras sugrįžo

2008-12-23 09:00
Šedevras sugrįžo
Šedevras sugrįžo / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Detektyvas: M.K.Čiurlionio paveikslas "Andante" buvo laikomas dingusiu apie 80 metų.

Į Lietuvą sugrįžo paskutinės Mikalojaus Konstantino Čiurlionio tapytos "Piramidžių sonatos" paveikslas "Andante", kuris buvo laikomas dingusiu nuo 1928-ųjų. Visuomenė šį kūrinį galės apžiūrėti gruodžio 23–sausio 18 d. Paskui kūrinys keliaus į restauratorių rankas.

"Šio, kaip ir visa M.K.Čiurlionio kūryba, reikšmingo paveikslo sugrįžimas į Lietuvą – ypatingas įvykis, dovanojantis šaliai neįkainojamą nacionalinę vertybę. Jos radimas – tikra detektyvinė istorija, ji tęsėsi beveik šimtą metų", – sakė Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus direktorius Osvaldas Daugelis.

1910 m. "Piramidžių sonatos" dalį "Andante" M.K.Čiurlionio kūrinių parodoje įsigijo Rusijos misijos Olandijoje sekretorius Pavelas Konstantinovičius Pustochkinas ir 1913 m. išsivežė į Hagą.

Pirmą kartą šį paveikslą sugrąžinti Lietuvai bandyta XX a. trečiajame dešimtmetyje. P.K.Pustochkinas tuo metu sunkiai vertėsi materialiai ir norėjo paveikslo parduoti už 200 JAV dolerių, bet Lietuvos Švietimo ministerija neįstengė rasti tiek lėšų.

Vėliau kūrinys pradingo ir daugelį metų muziejaus tyrinėtojų pastangos surasti jį buvo bevaisės. 2000 m. žurnale "Lithuania in the World" pasirodė muziejaus darbuotojų Nijolės Adomavičienės ir Vaivos Kavaliauskaitės straipsnis "Vis dar nežinomas Čiurlionis" (angl. – "Čiurlionis Yet Unknown"), kuriame buvo paminėti keli dingę be žinios M.K.Čiurlionio darbai.

Tik prabėgus septyneriems metams į šį straipsnį atsiliepė Hagoje gyvenantis buvusio Rusijos diplomato anūkas Paulius Poustochkine'as ir patvirtino, kad ieškomas senelio nupirktas darbas "Andante" yra pas jį. Ilgai susirašinėjus su P.Poustochkine'u ir padedant "FlyLAL" bei Lietuvos atstovybės Olandijoje darbuotojams, M.K.Čiurlionio paveikslas buvo sėkmingai pargabentas į muziejų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų