Pereiti į pagrindinį turinį

Seime – siūlymas į ugniagesių pensijas įskaičiuoti darbą pagal sutartis

2024-09-28 14:05

Seime svarstomas siūlymas į ugniagesių pensijas įskaičiuoti darbą pagal sutartis.

S. Lisausko / BNS nuotr.

Parlamentarai po pateikimo pritarė konservatoriaus Andriaus Vyšniausko parengtiems Pareigūnų ir karių valstybinių pensijų įstatymo pakeitimams, kuriais siūloma koreguoti ugniagesių pensijų skaičiavimo tvarką.

„Valstietė“ Rimantė Šalaševičiūtė savo ruožtu siūlo pareigūno pensiją mokėti ir visiems buvusiems muitinės pareigūnams, neatsižvelgiant į buvusias jų pareigas.

Skirta kelioms dešimtims pareigūnų

Pagal A. Vyšniausko projektą siūloma į pareigūnų pensijos stažą įskaičiuoti laikotarpį, kai ugniagesys gelbėtojas buvo įdarbintas pagal darbo sutartį.

Seimo nario duomenimis, 2001–2008 metais kai kurie Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento pareigūnai buvo įdarbinti pagal darbo sutartis, o ne statutinėse pareigose, nes kai kuriuose padaliniuose tokios pareigos nebuvo įsteigtos.

Šiems pareigūnams, nepaisant to, kad jie vykdė tas pačias pareigas kaip ir statutiniai pareigūnai, į pensiją neįskaitytas pagal sutartį dirbtas laikas.

„Šiuo įstatymo projektu siekiama užtikrinti, kad pareigūnams, šiuo metu tarnaujantiems vidaus tarnybos statutiniams pareigūnams, visi periodai, kai jie dirbo priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo darbus, būtų įskaičiuojami į tarnybos stažą pareigūno pensijai gauti“, – Seimo salėje kalbėjo A. Vyšniauskas.

Parlamentaro teigimu, dalis dabartinių pareigūnų, prieš priimant Vidaus tarnybos statutą 2003 metais, dirbo pagal Darbo sutarties įstatymą. Tačiau, keičiant minėtą statutą ir pereinant iš vieno įstatymo į kitą, dalis laikotarpio, kurį pareigūnai realiai dirbo tą patį darbą, nėra įskaičiuojami į jų stažą, kuris reikalingas valstybinei pareigūno pensijai gauti.

„Todėl susidaro situacija, kad pareigūnas, tarnavęs valstybei ir perėjęs į statutinę tarnybą, turi mažesnį stažą“, – teigė jis.

Aiškinamajame rašte nurodoma, jog pakeitimams įgyvendinti, pirminiais skaičiavimais, kitąmet gali prireikti iki 100 tūkst. eurų papildomų asignavimų.

„Yra ir kitų kategorijų darbuotojų, kuriems problema buvo išspręsta seniau, pavyzdžiui, Antrojo operatyvių tarnybų departamento pareigūnams. Liko ugniagesiai, ši problema liečia labai nedidelę jų dalį – keletą dešimčių visoje Lietuvoje. Manau, kad šią problemą reikia išspręsti“, – sakė A. Vyšniauskas.

Siūlė svarstyti pakeitimus ir muitininkams

A. Vyšniauskui pristatant pakeitimus opozicinės Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nariai siūlė Seimui kartu svarstyti pakeitimus ir dėl muitinės pareigūnų pensijų.

„Ar neturėjote informacijos dėl muitinės pareigūnų, kad vienu metu nebuvo sprendžiama? Dabar atrodo, kad šiuo atveju klaida taisoma, o muitinės pareigūnai lieka vieninteliai, kuriems ta istorinė klaida taip ir lieka“, – klausė Kęstutis Mažeika.

„Valstietė“ R. Šalaševičiūtė šią savaitę registravo projektą, kad į valstybinę pareigūno pensiją galėtų pretenduoti visi muitininkai.

Jos projekto aiškinamajame rašte nurodoma, kad 2007-aisiais priimtuose pakeitimuose muitinės pareigūnams išplėsta teisė gauti valstybinę pensiją.

Pagal juos teisę į pareigūnų ir karių valstybinę pensiją įgijo muitininkai, dirbę muitinės mobiliosiose grupėse, muitinės postuose arba atlikę operatyvinę veiklą.

Pagal galiojančią tvarką tie muitininkai, kurie nepriskiriami minėtai grupei, neturi teisės gauti pareigūnų ir karių valstybinės pensijos.

Tokios teisės neturi ir pareigūnai, dirbę minėtose grupėse, bet iš tarnybos išėję iki pakeitimų įsigaliojimų 2007 metais.

„Pažymėtina, kad muitinėje – vienintelėje iš visų vidaus tarnybos sistemos institucijų, teisę į pareigūnų ir karių valstybinę pensiją turi tik dalis statutinių pareigūnų. Tokiu būdu susiklostė neteisinga situacija, kai tas pačias arba labai panašias funkcijas atliekantiems pareigūnams skirtingose statutinėse tarnybose buvo numatytos skirtingos socialinės garantijos“, – teigė R. Šalaševičiūtė.

Anksčiau skaičiuota, kad jos siūlomiems pakeitimams įgyvendinti šiemet papildomai būtų reikėję apie 2,8 mln. eurų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų