Pereiti į pagrindinį turinį

Seimo darbą stabdo lėtapėdė Vyriausybė

2013-06-10 15:52
Seimo darbą stabdo lėtapėdė Vyriausybė
Seimo darbą stabdo lėtapėdė Vyriausybė / Gedimino Bartuškos nuotr.

Parlamentarai posėdžių dienomis vis dažniau turi laisvas popietes dėl to, kad Seimo darbotvarkės trumpėja. Seime – vis mažiau įstatymų projektų, nes Vyriausybės darbo apsukos labai lėtos.

Vėluoja išvados

Kodėl parlamentarams darbo Seime mažėja? Pagrindinė priežastis ta, kad Vyriausybė Seimui vėluoja pateikti savo išvadas maždaug dėl šimto įstatymų projektų. Kol tų išvadų nėra, parlamentarai imtis svarstyti pataisų negali.

„Tendencija yra akivaizdi, nes ilgas sąrašas, artėjantis prie 100, įstatymų, dėl kurių vėluoja išvados iš Vyriausybės. Kita vertus, jei žiūrėsime į Vyriausybės darbotvarkes, jos vis trumpėja. Du kartus trumpesnės, nei būdavo anksčiau, kai buvo apsvarstoma 40–50 projektų. Tai lemia ir Seimo darbo tempus“, – aiškino Jurgis Razma, opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovas.

J.Razma priminė, jog ne kartą buvo taip, kad Seimo vadovybė nesugebėjo užpildyti visos dienos Seimo plenarinių posėdžių darbotvarkės, tad buvo posėdžiaujama vos pusę dienos.

„Kurį laiką gelbėjo buvusios Vyriausybės projektai, 2–3 metų senumo. Kai jie baigėsi, valdantieji visai išseko“, – samprotavo opozicijos atstovas J.Razma.

Jo teigimu, rutininio darbo parlamento posėdžių salėje – tik mažiau: „Bent to, kurį lemia Seimo posėdžių ir komiteto darbo trukmė, – tikrai taip.“

Problemą pripažįsta

Vyriausybės kanceliarija iš dalies pripažįsta opozicijos priekaištus. Tačiau kaltę dėl vėluojančių išvadų verčia ministerijoms ir sudėtingiems įstatymo projektams.

Remigijus Motuzas, Vyriausybės kanclerio pavaduotojas, dėstė, kad tokia situacija susidarė dėl vadinamojo tarpuvaldžio – juk Algirdo Butkevičiaus Vyriausybė de facto pradėjo dirbti tik praėjusių metų gruodį.

„Mes šitą vėluojančių Vyriausybės išvadų klausimą nagrinėjome su ministru pirmininku. Situacija dabar pagerėjusi. Taip, iš tiesų būta daug pavedimų, kur susijusios net kelios ministerijos. Jose klausimo nagrinėjimas užtrunka“, – dėliojo R.Motuzas.

Esą Vyriausybė, pradėjusi darbą gruodį, neskubėjo vykdyti Seimo pavedimų.

„Tad vienu metu paklausimų iš Seimo atsirado daugiau. Daug yra susiję su mokesčiais, o tuos dalykus aiškinasi net kelios ar daugiau ministerijų. Daug valstybės institucijų interesų susikerta, todėl užtrunka. Dirbame intensyviai ir netrukus situacija turėtų pagerėti“, – užtikrino Vyriausybės kanclerio pavaduotojas.

Sesiją baigs laiku

Kaip lėtas Vyriausybės darbas paveiks Seimą? Parlamento pirmininkas Vydas Gedvilas – ramus. „Skubėti nėra ko“, – dienraščiui pareiškė jis. Seimo vadovas irgi pripažino, kad parlamento apsukos lėtesnės, tačiau šį reiškinį jis siejo su kokybe.

„Yra daug įstatymo projektų, susijusių su finansais, tad būtinai turime sulaukti Vyriausybės išvadų. Kitą savaitę renkasi komitetų pirmininkai aptarti šios situacijos, tad žiūrėsime, kaip čia bus“, – kalbėjo V.Gedvilas.

Parlamento vadovas įtikinėjo, kad tie įstatymų projektai, dėl kurių laukiama išvados iš Vyriausybės, – ne patys būtiniausi.

„Kuriems nereikia Vyriausybės išvados, tuos priimsim. Kur dar galima ypač neskubėti. Projektų gausa Seime nekalba apie jų kokybę, taip pat ir Seimo“, – ramino V.Gedvilas.

Beje, Seimo pirmininkas užtikrino, kad Seimo pavasario sesija nebus pratęsiama ir parlamentarai darbą baigs liepos pradžioje. Tada prasidės Lietuvos pirmininkavimo ES renginiai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų