Pereiti į pagrindinį turinį

Sociologas: pirminis krizės šokas jau baigia praeiti

2009-08-13 16:33
Sociologas: pirminis krizės šokas jau baigia praeiti
Sociologas: pirminis krizės šokas jau baigia praeiti / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Šiuo metu beveik 6 iš 10 lietuvių yra patenkinti savo dabartiniu gyvenimu. Sociologas Mindaugas Degutis sako, kad pirminis krizės šokas jau baigia praeiti.

Pesimistų nedaugėja

Galvojančiųjų, kad ateinantys metai bus blogesni, nedaugėja, o kai kuriais atvejais jų ir mažiau, rodo „Eurobarometro“ visuomenės nuomonės tyrimas.

„Viena vertus, nemaža dalis žmonių, ypač tų, kurie neprarado darbo ir neturėjo kreditinių įsipareigojimų dar nepajuto realaus krizės poveikio. Jiems poveikis buvo daugiau psichologinis, klausantis šokiruojančių neigiamų naujienų apie ūkio problemas. Tas pirminis šokas jau baigia praeiti. Kita vertus, iki šiol situacija jau tapo tokia bloga, kad tikėtis dar blogesnių laikų yra sunku“, - analizuoja sociologas Mindaugas Degutis.

Tačiau, anot jo, „nauja blogų naujienų arba skaudžių sprendimų, mažinančių pajamas ar didinančių mokesčius, banga gali paskatinti tolesnes neigiamas tendencijas“.

Blogėja nuomonė apie šalies ekonomikos padėtį

Palyginti su 2008 metų rudeniu, Lietuvos gyventojų, teigiančių, kad jie yra patenkinti dabartiniu savo gyvenimu, skaičius liko beveik toks pats - šiuo metu beveik 6 iš 10 lietuvių yra patenkinti savo dabartiniu gyvenimu.

Didžiausias šio rodiklio kritimas įvyko prieš pusę metų (palyginti su 2007 metais pasitenkinimas buvo smukęs 10 procentinių punktų).

Lietuvos gyventojų nuomonė apie šalies ekonomikos padėtį ir toliau sparčiai blogėja. Per pastarąjį pusmetį manančiųjų, kad situacija yra gera, sumažėjo beveik per pusę ir dabar taip galvojančiųjų tėra 8 proc.

„Pokytis į neigiamą pusę būtų dar drastiškesnis jei šiuos skaičius palygintume su 2007 metų rudens skaičiais. Tuo metu 31 proc. apklaustųjų teigė, kad šalies ekonomikos būklė yra gera“, - aiškina M. Degutis.

Panašios, tik dar stipresnės tendencijos matomos ir kalbant apie įsidarbinimo galimybes. Manančiųjų, jog įsidarbinimo situacija šalyje yra gera sumažėjo net 7 kartus, nuo 21 iki 3 proc. 2007 m. rudenį 50 proc. gyventojų manė, kad šioje srityje situacija yra gera.

Lūkesčiai stiebtis neskuba

Per pusmetį nuo 2008 metų pavasario iki rudens optimistiškai įvairiose srityse nusiteikusių Lietuvos gyventojų procentas buvo smukęs 2 ir daugiau kartų.

„Dabar tiek Lietuvoje, tiek ir visoje Europoje matomi atsigavimo arba bent jau stabilizacijos ženklai. 2008 metų rudenį 10 proc. Lietuvos gyventojų manė, kad ateinantys metai bus geresni. Po pusmečio taip galvojančių yra 18 proc.“, - skaičiavo M. Degutis.

Tačiau, anot jo, „jei kalbant apie šalies ekonomikos būklę mes matome šiokį tokį optimizmo augimą, tai asmeninė situacija ir darbo perspektyvos vertinamos iš esmės taip pat kaip ir prieš pusę metų“.

„Kylantys mokesčiai, mažėjantys atlyginimai, augantis nedarbas, neaiškumas dėl energetinių resursų kainų ateinančiais metais optimizmo neprideda“, - teigia M. Degutis.

TVF tiki labiau nei Vyriausybe

Paklausti, kas efektyviausiai galėtų tvarkyti su ekonominės krizės padariniais, 27 proc. lietuvių įvardija Europos Sąjungą, 17 proc. - Tarptautinį valiutos fondą ir tik 10 proc. - Lietuvos Vyriausybę.

Tačiau, anot tyrėjų, tai atspindi bendrą visų europiečių nuomonę, kurie nori patikėti globalios krizės sprendimą tarptautinėms organizacijoms.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų