Pereiti į pagrindinį turinį

"Sodra": visi scenarijai – blogi

2009-06-13 12:17
"Sodra": visi scenarijai – blogi
"Sodra": visi scenarijai – blogi / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Nieko nedaryti ir taip išgelbėti "Sodrą" norėtų socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Dagys. Tačiau jis pats tokiu planu netiki, todėl tauta turėtų ruoštis pačiam blogiausiam scenarijui.

Skausmingų sprendimų, kaip gelbėti "Sodrą", sąrašas trumpėja. Socialinės apsaugos ir darbo ministras, prieš dvi dienas pareiškęs, kad gali tekti 3–4 proc. didinti dirbančių žmonių mokamas "Sodros" įmokas, šios minties neatsisako, nors toną švelnina.

"Nestumiu jokių pasiūlymų. Mano nuomone, geriausias variantas – nieko nedaryti, t. y. biudžeto deficitą dengti skolinantis, jeigu yra tokia galimybė. Tačiau tai nuspręsti – ne mano kompetencija. Tokios galimybės priklausys nuo šalies ūkio padėties", – vakar kalbėjo R.Dagys.

Jeigu Lietuvos ekonominė padėtis neblogės, ir šiuo metu 490 mln. litų siekiantis "Sodros" biudžeto deficitas nedidės, tai galbūt ir neteks priimti skausmingų sprendimų. Tokiu atveju valstybė toliau skolintųsi ir dengtų "Sodros" skyles. Tačiau tokia galimybe nelabai tiki ir pats R.Dagys.

"Šalies finansinė padėtis yra tokia, kad gali būti visko. Negalime manyti, kad sunkiausias laikotarpis jau baigėsi. Taigi gali tekti priimti įvairius scenarijus, – aiškino ministras. – Jeigu ekonomika pablogėtų, tokie sprendimai gali būti priimti labai greitai."

Tiesa, kitų alternatyvų nėra daug. Jeigu valdančioji koalicija nesiryš didinti "Sodros" įmokų, yra tik dvi alternatyvos: arba "Sodros" biudžeto deficitą padengti iš valstybės biudžeto – skolintis, arba mažinti pensijas ir kitas išmokas. Apie pastarąją, skausmingiausią temą, R.Dagys nelinkęs leistis į kalbas. Tai suprantama, nes šią savaitę jis jau sulaukė premjero Andriaus Kubiliaus raginimų patylėti.

Apskritai, kaip vis dėlto pripažino ministras, socialinio draudimo įmokos surenkamos gana neblogai, tačiau pati sistema ateityje turi būti peržiūrėta, gali tekti didinti pensinį amžių.

Kol kas R.Dagys gali pažadėti tik tiek: daug diskusijų sukėlusios motinystės pašalpos nebus mažinamos, o vaiko auginimo atostogų laikas nebus trumpinamas. Galbūt gali tekti peržiūrėti išmokų dydžius, kurių maksimalus šiuo metu siekia 7200 litų. Kol kas neplanuojama keisti ir dirbusiems pensininkams negrąžintų pensijų mokėjimo tvarkos, nėra ir požymių, kad pensijos gali vėluoti.


Skylė tik didėja

"Sodra" per penkis šių metų mėnesius, išankstiniais duomenimis, gavo 4,922 mlrd. litų pajamų ir patyrė 5,782 mlrd. litų išlaidų, o jos biudžeto deficitas siekė 859,6 mln. litų.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas tvirtino, kad planuotų pajamų negaunama dėl mažėjančio darbo užmokesčio ir darbo vietų skaičiaus. Per sausį–gegužę į "Sodrą" neįplaukė 470 mln. litų planuotų pajamų.

Neoficialiais BNS duomenimis, išmokėti pensijoms ir pašalpoms "Sodra" iki šiol jau yra pasiskolinusi 1,1 mlrd. litų. K.Glavecko duomenimis, per sausį–gegužę ji pasiskolino 783 mln. litų.

Teigiama, kad metų pabaigoje "Sodra" gali negauti mažiausiai 1,5–2 mlrd. litų planuotų pajamų.

Iš biudžeto "Sodrai" šiemet jau pervesta 456 mln. litų išmokoms į antros pakopos pensijų fondus. Šių metų biudžete numatyta, kad valstybės biudžeto parama "Sodrai" sieks apie 600 mln. litų.


Po didinamuoju stiklu

Šalies profesinės sąjungos rudenį nusiteikusios pareikalauti ne tik socialinės apsaugos ir darbo ministro, bet ir visos Vyriausybės atsistatydinimo, jeigu ji sieks ir toliau tik didinti mokesčių naštą dirbantiems bei liberalizuos darbo santykius tik darbdavio naudai.

Apie tai vakar pranešė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas. "Dabar mūsų reikalavimai yra tik ekonominiai, bet jeigu padėtis nesikeis, gali būti, kad rudenį kelsime ir politinius reikalavimus", – sakė A.Černiauskas.

Anot jo, darbuotojai labai nukentėjo, kai Seimas pakeitė ligos pašalpų mokėjimo tvarką. Seimo priimtos Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisos numato, kad už pirmas dvi darbuotojo ligos dienas pašalpą (80–100 proc. algos dydžio) mokės darbdavys, vėliau "Sodra": už 3–7-ą ligos dienas – 40 proc. atlyginimo kompensaciją, o nuo 8-os iki pasveikimo dienos – 80 proc. Taip pat iki 5 dienų sutrumpintas ligos pašalpos mokėjimas atleistam iš darbo žmogui.

A.Černiausko taip pat netenkina socialinės apsaugos ir darbo ministro R.Dagio noras dirbantiems didinti "Sodros" įmokas 3–4 proc.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų