Pereiti į pagrindinį turinį

Šventas darbas turtus krauna

2009-02-13 09:00
Šventas darbas turtus krauna
Šventas darbas turtus krauna / Nerijaus Jankausko nuotr. Prabanga: šio įspūdingos formos namo, kuriame apartamentus turi kunigas, gyventojai itin turtingi.

Klaipėdos Šv. Juozapo Darbininko bažnyčios tikintieji pyksta, nes nežino, kur išleidžiamos jų aukos. Į prabangių apartamentų ir žemės sklypų pirkimo rūpesčius paniręs klebonas Saulius Damašius nesiteikia nieko aiškinti.

Tikintieji nori skaidrumo

Į redakciją kreipėsi keli šios bažnyčios tikintieji. Žmonės aiškino raštu pretenzijas išdėstę net Telšių vyskupui Jonui Borutai, tačiau atsakymo nesulaukė nei iš savo ganytojo S.Damašiaus, nei iš vyskupijos vadovų.

"Labiausiai jaudinamės dėl savo apleistos bažnyčios. Ji dega, skursta, nieko dėl jos nedaroma", – laiške rašo parapijiečiai.

Senoji Šv. Juozapo Darbininko bažnyčia sudegė pernai Vėlinių vakarą. Gaisrą gesinę ugniagesiai tvirtino, esą bažnyčia buvusi padegta.

Klebonas – kaip į vandenį

Beveik prieš dvi savaites klebonas S.Damašius, paprašytas pakomentuoti parapijiečiams rūpinimus klausimus, pažadėjo susitikti ir pasikalbėti, bet duoto žodžio nesilaikė.

Į parapijiečių priekaištus klebonas atsakė taip: "O kodėl žmonės nieko nesako apie tai, kad bažnyčia visą žiemą yra šildoma? Už tai mes per mėnesį 20 tūkst. litų mokame. Čia paslapčių nėra, čia yra atviras dalykas."

Paklaustas, kodėl neatsiskaito tikintiesiems, S.Damašius pasiuntė žurnalistus į Telšių kuriją.

Pastaruoju metu kunigas nebesirodo net Šv. Juozapo Darbininko bažnyčioje. Joje apsilankiusiems žurnalistams pranešta, esą klebonas serga.

Dvasininkui rūpi turtai

Telšių kunigų seminarijoje pastoracinę psichologiją ir teologiją dėstantis S.Damašius, pasirodo, pamiršo jauniesiems klierikams teigiamas tiesas.

Tarnystę žmonėms S.Damašius vis dažniau iškeičia į žemiškus rūpesčius. Klebono automobilis vis dažniau suka Skuodo rajono link. Notėnų seniūnijos Vindeikių kaime prieš mėnesį ganytojas įsigijo net tris daugiau nei 2 ha žemės sklypus, kuriuose stovi gyvenamasis namas, viralinė, ūkinis pastatas, du tvartai, daržinė, trys malkinės, garažas, šiltnamis ir kiemo rūsys.

Vindeikių kaime klebonas pasirodydavo dar vasarą, rudeniop atvažiavo ir jo mama. Kaimiečiai tikina, kad sodybą kunigas pertvarkė, visą vasarą joje dirbo statybininkai.

Nors gyvenamąją vietą S.Damašius deklaruoja Šv. Juozapo Darbininko bažnyčios klebonijoje, mažai kas žino, kad kunigas Klaipėdoje 2005 m. įsigijo dar vieną butą. Kaimynai nėra matę, kad šio buto duris kas varstytų.

Milijono verti apartamentai

O štai dar vienu pirkiniu Palangoje S.Damašius gali drąsiai didžiuotis. Naujai pastatytame prabangių apartamentų komplekse kunigas kaimynauja su buvusiu "Lietuvos telekomo" generaliniu direktoriumi Tapiju Parma.

S.Nėries gatvėje įspūdingos formos, primenančios milžinišką statinę, gyvenamajame name S.Damašius apartamentus įsigijo pernai gegužę. Trečiame aukšte esantis kunigo butas galėjo kainuoti beveik milijoną litų.

Šiame name būstą įsigijo tik labai turtingi asmenys – rusai, norvegai, keli lietuviai.

Vyskupas negalėjo patikėti

Telšių vyskupas J.Boruta, paklaustas, ar bažnyčia privalo atsiskaityti tikintiesiems, kur išleido jų aukas, atsakė: "Kartą per metus pristatomos ataskaitos, kiek yra surinkta aukų."

Vyskupas yra sakęs, kad kunigo alga vidutiniškai siekia 1500 litų. "Nurodomos orientacinės aukų normos, kad susidarytų maždaug tokia suma", – teigė J.Boruta.

Paklaustas, ar žino, iš kokių lėšų tiek turto įsigijo S.Damašius, J.Boruta labai nustebo. "Nejaugi, aš nežinojau", – tarstelėjo jis.

Pasiguodęs, kad tikintieji vis mažiau remia Dievo namus, vyskupas apgailestavo dėl prastokos Šv. Juozapo Darbininko bažnyčios būklės.

"Už savo asmeninius pinigus kunigas neatsiskaito. Kur parapijos suaukoti, tai taip. Tačiau kur giminių palikimas, neprivalu. Gal ten mamos palikimas ar atgautos žemės", – svarstė J.Boruta.

Patvirtinus, kad S.Damašius sklypus ir apartamentus įsigijo ne paveldėjimo teise, vyskupas sutriko: "Gal vieną pardavė, o kitą pirko, nežinau."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų