Pereiti į pagrindinį turinį

Tarnybos skambina pavojaus varpais: darželio maistu smarkiai apsinuodija vaikai

2018-05-31 13:33
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Neįprastai ankstyva ir šilta vasaros pradžia privertė sunerimti maisto saugos specialistus. Šalyje per tris savaites užregistruoti trys apsinuodijimo maistu protrūkiai, kilę dėl viešojo maitinimo įmonių kaltės.

Evaldo Virkečio nuotr.

Protrūkiai užregistruoti dviejose vaikų ugdymo įstaigose ir senelių globos namuose, jų metu iš viso susirgo 11 vaikų ir 9 suaugę asmenys. Visiems jiems diagnozuotos ūmios bakterinės kilmės žarnyno infekcijos.

„Skubūs tyrimai dėl įtariamų ūmių žarnyno infekcijų protrūkių šį mėnesį vykdyti maisto ruošimo skyriuose lopšeliuose-darželiuose „Ramunėlė“ ir „Naminukas“ Vilniuje ir globos namuose VšĮ „Elijos vėjarožė“ Šventojoje. Visose minėtose įstaigose buvo atlikti patikrinimai, laikinai sustabdytas maitinimo paslaugų tiekimas, nurodyta atlikti patalpų valymą ir dezinfekciją, darbuotojams – pasitikrinti sveikatą. Taip pat atrinkti rastų patiekalų ir žaliavų mėginiai laboratoriniams tyrimams“, – informavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė Rita Sadūnaitė.

Šiuo metu epidemiologiniai ir laboratoriniai protrūkių tyrimai tebevyksta, tačiau, anot specialistės, svarbu pabrėžti, kad visose minėtų įstaigų maisto ruošimo patalpose patikrinimų metu buvo nustatyta pažeidimų, galinčių turėti tiesioginės įtakos ruošiamo maisto saugai. Nustatyta kryžminės taršos rizikos, higieniško maisto tvarkymo, žaliavų saugojimo temperatūrų pažeidimų ir pan.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad vasarą apsinuodijimo maistu rizika yra gerokai didesnė ne tik maistą tvarkančiose įmonėse, bet ir ruošiant maistą namuose.

Norint išvengti skaudžių pasekmių, specialistai pataria nuolat laikytis penkių saugaus maisto tvarkymo rekomendacijų:

* Pasirinkti tik saugias ir kokybiškas žaliavas.

* Laikytis maisto gaminimo ir asmeninės higienos.

* Atskirti žaliavas nuo jau paruoštų patiekalų arba patiekalų, kurie nebus termiškai apdorojami.

* Gerai išvirti ar iškepti ruošiamus patiekalus.

* Žaliavas ir paruoštus patiekalus saugoti tinkamoje temperatūroje.

Straipsnis užsakytas

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų