Pereiti į pagrindinį turinį

Tikrins iš miškų išvažiuojančius automobilius: Kalėdų stalą kai kurie gali pasipuošti baudomis

2023-12-06 03:00 diena.lt inf.

Jeigu miškas priklauso jums, pasakysime, kokius dokumentus reikia su savimi turėti. O jeigu miško neturite, bet ketinate eglutę kirsti, supažindinsime, kokių pasekmių galite sulaukti. O jos tokio dydžio, kad užtektų ir dovanoms, ir visam Kalėdų stalui. Papasakosime, ir kaip eglutę galima gauti už dyką – nereikės nei į mišką važiuoti, nei Kalėdų biudžetu rizikuoti.

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / V. Skaraičio / BNS nuotr.

Plačiau LNK reportaže papasakojo Miškų kontrolės departamento vadovas Tadeuš Ablačinskij.

– Ar galiu nuvažiuoti į mišką su kirviu ir savo nuožiūra nusikirsti eglę?

– Valstybinėje žemėje niekas, apart žemės valdytojo, negali kirsti medžių.

– O jei niekam nesakęs nuvažiuosiu ir vis dėlto nusikirsiu?

– Dabar turime kitokią tendenciją. Žmonės dabar tapo labiau atsakingi. Pažeidimų skaičius tikrai mažėja. Galime konstatuoti, kad paskutiniais metais nenustatome pažeidimų. Tačiau, jei jūs tikrai to labai norėsite, tai bus ir pasekmės. Pasekmės bus baudos, o šios dabar labai rimtos. Maksimali bauda siektų 600 eurų. Kažin, ar jūs norėtumėte papuošti savo Kūčių stalą tokia bauda.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kokiais atvejais žmogus gali nusikirsti eglutę?

– Yra tik du atvejai. Žmogus gali nusikirsti pats savo sklype. Tai gali būti miško paskirties sklypas arba žemės ūkio paskirties sklypas. Jei tai yra valstybės nuosavybės sklypas, žmogus negali kirsti.

– Jei žmogus savo miške nusikerta eglutę ir jį sustabdo aplinkosaugininkai, kas nutinka tada?

– Tokiu atveju reikėtų su savimi turėti žemės nuosavybę patvirtinantį dokumentą arba jo kopiją.

– Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai vykdys reidus miškuose. Kaip jie vyks ir į ką bus kreipiamas dėmesys?

– Kaip ir kasmet, taip ir šiemet nuo gruodžio 1 d. pradėjome akciją „Eglutė“. Jos metu bus skiriamas padidintas dėmesys šalia miškų važinėjantiems automobiliams. Iš miškų išvažiuojantys automobiliai bus tikrinami. Tą pačią veiklą vykdys ir Miškų urėdijos darbuotojai bei policijos pareigūnai. Nepatarčiau rizikuoti ir bandyti savavališkai nusikirsti medį. Vykdysime ir prevencinę veiklą. Kalbinsime miškuose besilankančius žmones. Mūsų visos akcijos tikslas yra sudrausminti žmones, kad pažeidimai neįvyktų.

– Ar bus galima eglučių pasiimti ir nemokamai?

– Ir pernai, ir užpernai turime tokią praktiką, kai Miškų urėdija nemokamai bei geranoriškai gyventojams dalina medelius, šakeles. Tai puiki proga nemokamai gauti papuošalą savo Kūčių stalui.

– Nereikia nei į mišką važiuoti, nei rizikuoti, nei 600 eurų prarasti. Tereikia nuvažiuoti atitinkamą dieną į sutartą vietą ir gauti eglutę. Jei žmonės pamatys kokį nors asmenį veikiant miške su pjūklu ar kirviu, turėtų patys sudrausminti tokį veikėją ar kažkur pranešti?

– Manau, kad pačiam nebūtų saugu drausminti. Tačiau visada galima paskambinti į Bendrosios pagalbos centrą ir pranešti apie aplinkos saugos pažeidimą. Mūsų pareigūnai budi visą parą ir visais atvejais prisistatys į vietą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų