Pereiti į pagrindinį turinį

Tilto į Švediją projektas pajudėjo

2009-04-09 09:00
Tilto į Švediją projektas pajudėjo
Tilto į Švediją projektas pajudėjo / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr. Sutarimas: A.Kubilius (kairėje) rado bendrą kalbą su latvių premjeru V.Dombrovskiu.

Balandžio pabaigoje gali paaiškėti, kur bus tiesiamas elektros tiltas iš Švedijos – į Lietuvą ar į Latviją. Tuomet Baltijos valstybių premjerai turėtų pasirašyti deklaraciją, kurioje gali būti nurodyta, kur bus tiesiamas "Swedlink" pavadintas tiltas.

A.Kubilius – optimistas

Apie tai vakar po susitikimo su Vilniuje apsilankiusiu naujuoju Latvijos premjeru Valdžiu Dombrovskiu pareiškė Lietuvos ministras pirmininkas Andrius Kubilius.

"Pasiekta nemaža pažanga "Swedlink" reikaluose. Tikimės, kad balandžio pabaigoje vyksiančiame trijų Baltijos valstybių vyriausybių vadovų susitikime galėsime pasirašyti deklaraciją šiuo klausimu, kuri dabar baigiama derinti diplomatiniais kanalais", – teigė A.Kubilius.

Anksčiau Europos komisaras energetikos klausimais latvis Andris Piebalgas užsiminė, kad susitarimas dėl "Swedlink" gali būti pasiektas ne anksčiau kaip šių metų liepą.

Pasak A.Kubiliaus, tiltas jungs ne atskiras šalis, o dvi energetines sistemas – Baltijos ir Skandinavijos valstybių. Todėl esą jau šiemet turėtų būti priimti sprendimai dėl bendros Baltijos valstybių energetikos rinkos, kad kitąmet ji jau galėtų veikti.

Svarbiausia – nauda

V.Dombrovskis pareiškė tikįs, kad bendros elektros rinkos įdiegimas "yra įmanomas ir tikėtinas".

Kitąmet turėtų būti panaudoti ir ES skiriami 175 mln. eurų "Swedlink" projektui įgyvendinti.

Latvių premjeras "Swedlink" mato kaip lygiavertį Švedijos, Lietuvos ir Latvijos projektą. "Jis turi būti komerciškai naudingas. "Latvenergo" dalyvaus finansuojant šį projektą, jeigu tai apsimokės", – akcentavo V.Dombrovskis, atsakydamas į klausimą, kaip prie šio projekto prisidės latviai.

Pasak A.Kubiliaus, ekspertai dar iki trijų Baltijos valstybių premjerų susitikimo turėtų pasakyti, ar tikrai tiltas į Švediją bus komerciškai naudingas projektas. Tačiau pats Lietuvos premjeras neabejojo, kad atsakymas bus teigiamas.

Į ekspertų pastebėjimus bus atsižvelgta ir atsakant į klausimą, kur turi eiti kabelis iš Švedijos – į Lietuvą ar į Latviją. "Svarbiausia, kad projektas būtų įgyvendintas. O kur bus nutiestas tiltas, yra antraeilės svarbos klausimas", – įsitikinęs V.Dombrovskis.

Bėdos panašios

Lietuvos premjeras užsiminė, kad iki balandžio pabaigos turėtų būti parengtas ir preliminarus naujos atominės elektrinės Lietuvoje projektavimo ir statybos planas.

"Tai bus planas artimiausiems dvejiems metams, ką darysime, statydami atominę elektrinę", – sakė A.Kubilius ir leido suprasti, kad tokio konkretaus plano reikalauja elektrinės statybos partneriai iš Latvijos, Estijos ir Lenkijos. "Tikimės, kad 2010 m. prasidės realūs projektavimo ir statybos darbai", – pridūrė Lietuvos Vyriausybės vadovas.

Susitikime su latvių premjeru A.Kubilius aptarė ir abiejų valstybių ekonominę padėtį. "Abiejų valstybių valdžios veiksmai reaguojant į padėtį yra panašūs, nes ir padėtis panaši", – sakė Lietuvos premjeras.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų