Pereiti į pagrindinį turinį

Trūksta vietų dienos centruose: vaikus tenka atsirinkti?

2024-10-22 11:21
LNK inf.

Lankyti vaikų dienos centrus nori vis daugiau vaikų, anot Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, šiemet prie jų pirmąkart susiformavo eilės. 

LNK stop kadras

Tris kartus per savaitę 10-metis Dovydas po mokyklos skuba į vaikų dienos centrą.

„Čia įdomu, galima pažaisti, pabendrauti, pailsėti po pamokų, vėliau pamokas padaryti, pavalgyti“, – šnekėjo vaikų dienos centro lankytojas Dovydas.

Paklaustas, kur laiką leistų, jeigu nebūtų dienos centro, Dovydas atsakė: „Nežinau, gal namuose būčiau arba pas promočiutę. Nenorėčiau, kad nebebūtų.“

„Vaikų dienos centras yra antri namai vaikui. Dažnu atveju ir ten dirbančios moterys tampa antromis mamomis“, – kalbėjo „Gelbėkit vaikus“ generalinė direktorė Rasa Dičpetrienė.

Anot dienos centrų vadovės, į centrą ateinantys vaikai, patys ne visada tai suprasdami, ieško emocinės pagalbos, nori būti išklausyti, o tėvai ne visada tam turi laiko.

Organizacijos „Gelbėkit vaikus“ tyrimas rodo, kad 2 iš 3 mokyklose patiria spaudimą. Gimnazijos direktorius pabrėžia ir ant mokinių pečių užkraunamą didelį krūvį.

LNK stop kadras.

„Sako, kad nesijaučia, jog rūpi, nes jų negirdi. Programos perkrautos, reikia tiesiog bėgti, o vaikai gi ir suserga. Mokyklose, žinokite, vyksta visokių dramų, būna, kad išsiskiria, kas paauglių tarpe labai normalu“, – teigė Vytauto Didžiojo gimnazijos direktorius Rytis Komičius.

Pernai vaikų dienos centrams Vyriausybė skyrė 200 tūkst. daugiau. Bendras centrų biudžetas yra daugiau nei 8 mln. eurų. Anot jų atstovų, paslaugų kainos auga, todėl pinigų per mažai.

„Nepaprastai sunku surasti darbuotojų, nes galime pasiūlyti labai kuklų atlygį iš tų pinigėlių, kuriuos gauname“, – pabrėžė „Gelbėkit vaikus“ generalinė direktorė.

Vaikų dienos centrų trūksta, o dalis esančių kartais pagalvoja apie užsidarymą, tai pripažįsta sostinės „Sėkmingų vaikų“ dienos centro vadovė.

„Visą laiką labai laviruojame. Būna tokių mėnesių, kai galvojame, kad gal geriau imti ir užsidaryti. Taip, nes tiesiog trūksta finansavimo“, – šnekėjo vaikų dienos centro „Sėkmingi vaikai“ vadovė Daina Šiekštelytė-Valkerienė.

LNK stop kadras.

Tokiais centrais pasigirti gali ne kiekviena savivaldybė.

„Tikrai žinau vietų, miestelių, kuriuose dienos centro reikėtų kaip oro, bet jo ten nėra ir vargu, ar atsiras“, – nurodė R. Dičpetrienė.

Anot ministerijos, vietų dienos centruose visiems norintiems vaikams tikrai nepakanka.

„Iš tikrųjų šios paslaugos poreikis yra gana didelis. Elektrėnų savivaldybėje šeši vaikai, Šilalės savivaldybėje 53 vaikai ir Kupiškio rajono savivaldybėje 36 vaikai“, – pasakojo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovė Dalia Filipavičiūtė.

Ministerijos skaičiavimais, lankyti dienos centrą visoje šalyje gali apie 13 tūkst. vaikų.

LNK stop kadras.

„Jų yra pakankamai mažai. Norėtųsi, kad jų būtų daugiau. Šiandien galime priimti iki 25 vaikų, dabar turime 22, tuoj dar 2 ateis, tvarkosi dokumentus, sutartis“, – sakė D. Šiekštelytė-Valkerienė.

„Tikrai tų vaikų yra norinčių daugiau. Sunkiausia, kad mes negalime jų priimti – pirma turime atsakyti kažkokias paslaugas vaikui, kad priimtume į tą vietą kitą“, – pabrėžė trijų vaikų dienos centrų vadovė Vitalija Marijona Zaleckienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Kadangi visiems norintiems vietų nepakanka, anot centrų vadovės, vaikus tenka atsirinkti.

„Gal jis ateina iš visiškai jautrios, atliepiančios šeimos, bet ateidamas į centrą jis sukuria pridėtinę vertę aplinkai“, – nurodė V. M. Zaleckienė.

Vienas dienos centras per mėnesį gauna daugiau kaip 2 tūkst. eurų, iš kurių dalis centrų turi susimokėti už patalpų nuomą, komunalines išlaidas, išlaikyti darbuotojus, vesti edukacijas, organizuoti vaikų maitinimą ir išvykas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų