Pereiti į pagrindinį turinį

Tvanas Europoje griauna atostogų planus

2013-06-08 18:42
Tvanas Europoje griauna        atostogų planus
Tvanas Europoje griauna atostogų planus / "Scanpix" nuotr.

Stipriausios liūtys ir jų sukelti potvyniai, nusinešę ne vieną dešimtį gyvybių, – tokiomis nuotaikomis šiomis dienomis gyvena Vokietijos, Čekijos, Vengrijos, Slovakijos žmonės. Nevaldomą gamtos stichijos šėlsmo aidą jaučia Lietuvos turizmo agentūros, organizuojančios pažintines išvykas po Vidurio Europą.

Čekai džiovina kilimus

Keliones Europoje autobusais ir lėktuvais siūlančios kelionių agentūros „Guliverio kelionės“ direktorius Algis Brazionis patvirtino, kad agentūra dėl liūčių jau skaičiuoja netiesioginius nuostolius. Šią vasarą tautiečiams jo bendrovė siūlė aplankyti Čekiją, Austriją ir Vokietiją.

„Kol kas mums nereikėjo atšaukti nė vienos kelionės, nes šiuo metu neturėjome įprastos kelionės į Prahą. Šiuo metu kaip tik viena mūsų turistų grupė yra šioje šalies kalnuose, tačiau žmonės saugūs. Grupės vadovas pranešė, kad į liūtį jie buvo patekę pakeliui, tačiau ji kažkaip praėjo šonu ir keliautojų neužkabino“, – pasakojo direktorius.

Nepaisant tokios sėkmės, šioje grupėje keliaujantys lietuviai direktoriui telefonu pasakojo matę lauke čekų džiovinamus kilimus – daugelio vietinių gyventojų namai buvo apsemti.

„Kitos savaitės viduryje esame suplanavę kelionę į Prahą, tačiau kol kas žmonės nepanikuoja. Kiek žinau, lietus nuo šios kalnų šalies dabar jau traukiasi – ketvirtadienį pranešta, kad sostinėje vanduo jau slūgsta, atidarytas net Prahos zoologijos sodas“, – sakė A.Brazionis.

Nematomi nuostoliai

Direktorius tikėjosi, kad naujų liūčių nebus, tačiau jei gamtos stichija Čekijoje pasikartos, agentūrai teks koreguoti kelionių maršrutus. „Praha – tik tarpinis maršruto miestas. Jį būtų galima pakeisti kokiu nors kitu“, – pastebėjo direktorius.

Agentūros siūlomas maršrutas į Kroatiją problemų nekelia, nes ten nelyja, tačiau blogiausia padėtis, pasak A.Brazionio, – Vokietijos mieste Dresdene. Ši kryptys verslininkams kelia nerimo, tad čia maršrutai laikinai atšaukti.

Agentūros neprivalo atsakyti už gamtos išdaigas – tai vadinamosios force majeure, tačiau direktorius tvirtino, kad tokiu atveju visada ieškoma abiem pusėms priimtino varianto, nes klientas kitą kartą gali ir nebegrįžti.

„Be abejo, šie netikėti lietūs mums pridarė nuostolių. Tai nematomi, neapčiuopiami nuostoliai, nes tie žmonės, kurie kelionę suplanavę ir užsiregistravę, bet dar neišsipirkę ir, matydami tokią neapibrėžtą situaciją, dabar laukia. Savaime suprantama, kad dalis jų nuspręs kelionės nepirkti“, – pasakojo direktorius.

Nesibaimina tik į šiltesnius kraštus pažintines keliones siūlančių agentūrų atstovai.

„Kol kas maršrutų neatidedame, dirbame normaliu tempu. Stebime situaciją, orus ir žiūrėsime, kaip čia kas bus“, – sakė kelionių agentūros „Grūda“ Klaipėdos filialo direktorė Natalija Pilibavičienė. Ši agentūra nors ir organizuoja nemažai kelionių autobusais ir lėktuvais Europoje, didžioji krypčių dalis orientuota į Pietų Europos šalis – Graikiją, Ispaniją, Šiaurės Italiją.

Stebi orus

Vieno didžiausių šalyje kelionių operatorių „Novaturo“ kelionių autobusu maršrutai kerta potvynio ir liūčių talžomas Čekiją, Austriją bei Vokietiją.

„Taip šios liūtys mūsų planus koreguoja – situacija neplanuota, ekstremali. Ten mes dabar turistų nesiunčiame, nes tai iš tikrųjų pavojinga. Informuojame klientus tiek patys, tiek patys turistai kreipiasi į mus klausinėdami, kokia situacija dėl jų pasirinktos kelionės“, – sakė „Novaturo“ rinkodaros projektų vadovė Ieva Dorelaitienė.

Jos teigimu, agentūrai šią savaitę teko atšaukti autobusą, važiuojantį į Čekijos sostinę Prahą. Kelionė buvo anuliuota, o į išvyką susiruošusiems turistams buvo pasiūlyta analogiška kelionė kitu laiku.

„Žmonės renkasi kitas keliones vietoj tų, kurios neįvyko. Aišku, nepaliekame visko paskutinei dienai. Stebime oro prognozes, tačiau kadangi autobusai nevažiuoja kiekvieną dieną į Vidurio Europos šalis, planų itin nekoreguosime. Daug padeda ir tose šalyse esantys mūsų partneriai, kurie nuolat praneša apie orų pasikeitimus“, – sakė vadovė.


Vaizdai primena cunamius

Apie gamtos išdaigas kalbančių Vokietijos lietuvių balse – mažiau optimizmo. Netoli Kelno esančiame Diurene gyvenanti lietuvė Eglė Schöller sakė, kad nesibaigiantis lietus žmones varo į depresiją. „Lyja jau daugiau kaip mėnesį – neįmanoma nueiti net iki parduotuvės. Mano sūnelis kasdien stovi prie lango ir nesupranta, kodėl negalima niekur išeiti. Net į savo kiemą“, – sakė lietuvė.

Potvynių zonoje atsidūrusios Baden-Viurtenbergo žemėje, Tiubingeno mieste, ne vienus metus gyvenantis lietuvis Algis pasakojo, kad tokio liūčių sezono dar neteko išgyventi. „Per Tiubingeną tekanti Nekaro upė miesto centre buvo pakilusi tiek, kad vos neišsiliejo iš krantų“, – tautiečio teigimu, vietos televizijos žinios rodė reportažus apie regione išsiliejusias ir viską savo kelyje tarsi cunamio bangos šluojančias upes.

„Prie Tiubingeno buvo uždaryta užlieta automagistralė, uždarytas ir apsauginis molas, saugantis kitus kelius nuo vandens. Nepaisant to, upė sekmadienio naktį kiek toliau nuo miesto išėjo iš krantų ir užliejo didžiulius sandėlius, kur plotą nuomojausi ir aš. Atvažiavęs pirmadienį iš ryto, pamačiau darbininkus, valančius nusėdusį sandėliuose dumblą – jo buvo per gerą sprindį“, – sakė smulkiu verslu užsiimantis Algis.


Potvyniai Vidurio Europoje

Čekija: sostinėje Prahoje, Vltavos upėje, vandens lygis kiek atslūgo. Vis dėlto visoje šalyje tebėra evakuoti apie 700 miestelių ir kaimų, kuriuose gyvena apie 20 tūkst. žmonių. Iš viso per potvynį Čekijoje žuvo 8 žmonės.

Vokietija: patvinusi Elbės upė apsėmė Dresdeno ir Meiseno miestus Saksonijos žemėje. Nepaprastoji padėtis paskelbta Halės prie Zalės mieste, Saksonijos-Anhalto žemėje, kuri yra į šiaurę nuo Saksonijos. Pasau mieste, esančiame pietryčiuose, vanduo pasiekė tokį lygį, kokio nebūta nuo 1501 m. Stichija Vokietijoje jau nusinešė penkių žmonių gyvybę.

Vengrija: 1,2 tūkst. pareigūnų statė užtvaras, nes kylantis Dunojaus vanduo grasino apsemti dalį šalies sostinės Budapešto. Buvo uždaryti kai kurie tiltai, taip pat keliai palei upę. Evakuoti du viešbučiai, taip pat iškeldintas vienas pavojingoje vietovėje esantis zoologijos sodas.

Slovakija: sostinėje Bratislavoje Dunojus apsėmė kelias kavines, parkus ir kai kuriuos sostinės priemiesčiuose esančius miestelius. Slovakijoje potvynis nusinešė vieno žmogaus gyvybę.

Austrija: apsemti kai kurie regionai palei Vokietijos-Austrijos sieną ir netoli pasienio su Slovakija. Sostinė Viena nuo potvynio nenukentėjo. Tiesa, kai kurie sostinės priemiesčiai buvo evakuoti. Austrijoje stichija pasiglemžė mažiausiai dviejų žmonių gyvybę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų