Pereiti į pagrindinį turinį

Valdovų rūmų milijonai kultūrai neatiteks

2009-05-08 09:00
Pergalė: premjeras A.Kubilius prastūmė pro Seimo barikadas sumažintą biudžetą.
Pergalė: premjeras A.Kubilius prastūmė pro Seimo barikadas sumažintą biudžetą. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Priimdami šių metų biudžeto pataisas Seimo nariai neišdrįso atimti iš atstatomų Valdovų rūmų kelių dešimčių milijonų litų ir perduoti jų kultūros renginiams.

Pakoregavo biudžetą

Vakar Seimas 77 balsavus už, 37 prieš ir 3 susilaikius priėmė pakoreguotą šių metų valstybės biudžetą. Juo apie 2,5 mlrd. litų sumažintos planuojamos pajamos ir 1,1 mlrd. litų – išlaidos. Jau anksčiau parlamentarai priėmė "Sodros" ir Ligonių kasų biudžetų pataisas. Bendras visų šių metų biudžetų mažinimas siekia 3 mlrd. litų.

Biudžeto pataisų projekto svarstymas nesulaukė aštresnių diskusijų. Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas posėdyje sakė, kad valstybė privalo kuo operatyviau reaguoti į besitraukiančią ekonomiką ir pakoreguoti savo iždą. "Privatus verslas į recesiją reaguoja labai operatyviai, tą patį turi daryti ir valstybė", – sakė K.Glaveckas.

Opozicinės Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas kritikavo ne tiek biudžeto apkarpymą, kiek dabartinės valdančiosios koalicijos vykdomą mokesčių politiką, turinčią įtakos valstybės iždui. "Ši politika atves prie katastrofos ir valstybės bankroto", – įsitikinęs jis.

Premjeras Andrius Kubilius priekaištavo opozicijai, kad ji prisideda prie ekonominės būklės prastėjimo: "Opozicijos nepagrįstai kritikuojami planai mažinti biudžetą neigiamai veikia visuomenės lūkesčius, taip pat ir ekonomikos būklę."

Nepritarta niekam

Priimdamas valstybės biudžeto pataisas Seimas atmetė visas šiomis dienomis parlamentarų pateiktas pataisas dėl tam tikrų sričių finansavimo didinimo. Šitaip Seimo dauguma parėmė Vyriausybę, kuri irgi nepritarė nė vienam iš pastarąją savaitę pateiktų pasiūlymų daugiau kaip 142 mln. litų perskirstyti biudžeto išlaidas.

Be kita ko, atmestas grupės valdančiosioms frakcijoms priklausančių parlamentarų siūlymas skirti Kelių fondui papildomus 50 mln. litų.

Nepritarta dar vienam valdančiųjų atstovų pateiktam pasiūlymui apie 9 mln. litų nubraukti nuo Generalinei prokuratūrai turtui įsigyti skirtų lėšų ir juos panaudoti ypač sunkius laikus išgyvenančioms vietinėms ir kultūrinėms visuomenės informavimo priemonėms paremti.

Neišgirdo argumentų

Seime nepritarta ir valdančiosios koalicijos atstovių Dalios Teišerskytės ir Dalios Kuodytės pasiūlymui nuo Valdovų rūmams atstatyti skirtos sumos nubraukti 26 mln. litų. Juos parlamentarės siūlė perduoti Kultūros ministerijai "papildomai finansuoti pagrindinius ir visuomeniškai svarbius projektus".

Seimo valdantieji neišgirdo D.Kuodytės argumentų, kad kultūra yra ta sritis, kuri ir taip menkai finansuojama, tad taupyti tiesiog nebėra kur. Politikę stebina ir tai, jog kultūros ministras Remigijus Vilkaitis, pasak jos, apie šią problemą iš viso nekalba ir negina savo kuruojamos srities.

Šiemet Valdovų rūmams atstatyti biudžete skirti 44 mln. litų. Tačiau šis amžiaus statyba pavadintas projektas šiemet dar nebus baigtas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų