Pereiti į pagrindinį turinį

Valdžios viršūnių valymas

2009-07-29 09:28
Kova: L.Dinius (dešinėje) mano, kad iš valdžios skubiai šalinami A.Valinsko oponentai.
Kova: L.Dinius (dešinėje) mano, kad iš valdžios skubiai šalinami A.Valinsko oponentai. / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr.

Su valdančiosios Tautos prisikėlimo partijos (TPP) lyderiu Arūnu Valinsku kariaujanti TPP frakcija Seime, vadovaujama Laimonto Diniaus, skubiai stumiama iš valdžios.

Liga neišgelbėjo

Susisiekimo ministras, Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis vakar atsikratė šios frakcijos atstovų įsūdyto viceministro.

Vakar popiet Susisiekimo ministerija išplatino trumputį pranešimą "Atleistas susisiekimo viceministras". Juo informuojama, kad E.Masiulis pasirašė įsakymą, kuriuo atleido iš pareigų viceministrą Žygimantą Dubinską.

"Viceministras atleistas pagal Valstybės tarnybos įstatymo 44 straipsnio 1 dalies 7 punktą – politinio asmeninio pasitikėjimo valstybės tarnautojas praranda į pareigas jį priėmusio valstybės politiko pasitikėjimą", – nurodoma pranešime. Jokių papildomų komentarų ar paaiškinimų nepateikiama.

Ministras tvirtino, kad išsiskyrė jo ir Ž.Dubinsko nuomonės kai kuriais darbo organizavimo klausimais. E.Masiulis dar prieš savaitę prašė, kad viceministras pats parašytų atsistatydinimo pareiškimą, tačiau šis nepakluso. Todėl ministerijos vadovas pats jį atleido.

Beje, nuo atleidimo Ž.Dubinsko neišgelbėjo nė nedarbingumo pažymėjimas, paimtas iškart po to, kai ministras pareikalavo rašyti atsistatydinimo pareiškimą. Įstatymas nenustato, kad liga gali tapti kliūtimi atleisti politinio pasitikėjimo pareigūną.

Dirbo tris savaites

Susisiekimo viceministru Ž.Dubinskas tapo vos prieš tris savaites – liepos 7 d. Tądien išplatintame ministerijos pranešime pabrėžiama, kad E.Masiulis paskiria trečiąjį viceministrą ir tuo paskyrimu baigta formuoti ministro komanda.

"Naujasis susisiekimo viceministras bus atsakingas už kelių ir kelių transporto bei saugaus eismo sektorių darbą. Jis taip pat koordinuos ir kontroliuos Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos, Valstybinės kelių transporto inspekcijos, įmonės "Problematika", Transporto ir kelių tyrimo instituto, bendrovių "Detonas" bei "Eismo sauga" veiklą", – tuomet pranešė ministerija.

Taip pat pranešta, kad pastaruoju metu vadovo pareigas kai kuriose verslo įmonėse ėjęs Ž.Dubinskas turi universitetinę teisininko kvalifikaciją, yra pagal specialybę dirbęs sostinės savivaldybės administracijoje ir Vilniaus apskrities viršininko administracijoje, vadovavo Audito ir turto vertinimo instituto prie Finansų ministerijos administracijai, dirbo Krašto apsaugos ministerijoje.

Daug ką nutyli

Kas atsitiko, kad nepraėjus nė mėnesiui tarp ministro E.Masiulio ir viceministro Ž.Dubinsko perbėgo juoda katė? Kodėl reikėjo priimti žmogų, neišsiaiškinus visų klausimų, susijusių su jo būsimu darbu ir atsakomybės sritimis?

E.Masiulis į šiuos klausimus nelinkęs atsakyti. Jis tik tvirtina, kad jau pirmomis dienomis per pokalbius su naujuoju viceministru nesutapo požiūriai į tolesnio darbo perspektyvas. Kokie tie nesutarimai, ministras nedetalizavo, teigdamas, kad "tai smulkmenos, nieko ten ypatinga".

Susisiekimo ministras nepaneigė, nors ir nepatvirtino, spėjimų, kad Ž.Dubinskas norėjo prižiūrėti ne tik automobilių kelių sferą, bet ir aviacijos.

E.Masiulis niekaip nekomentavo ir neoficialių žinių, kad tokie Ž.Dubinsko reikalavimai galėjo būti susiję su tuo, jog jis ministerijai buvo įpirštas Seimo Tėvynės sąjungos frakcijos nario Vidmanto Žiemelio, kurio sūnus užsiima aviacijos verslu, bei su pastaruoju parlamentaru glaudžiai bendraujančio TPP frakcijos nario Aleksandro Sacharuko pastangomis.

Ministras tik pabrėžė, kad šioje viceministro priėmimo ir atleidimo istorijoje nederėtų ieškoti Liberalų sąjūdžio ir Tėvynės sąjungos konflikto.

E.Masiulis tvirtino į laisvą viceministro vietą kol kas nieko nepriimsiąs ir išsiversiąs su dviem likusiais viceministrais, šiuodu, beje, yra iš Liberalų sąjūdžio.

Ne A.Valinsko žmonės

Neseniai TPP frakcija Seime suskilo iš esmės dėl skirtingų požiūrių į Vyriausybę ir į vadovavimą Susisiekimo ministerijai. Būta neoficialių žinių, kad V.Žiemelis gali papildyti TPP frakciją, kuri tada esą įgytų teisę reikalauti atimti iš E.Masiulio susisiekimo ministro portfelį ir perduoti jį TPP deleguotam žmogui.

Su tokiais siūlymais nesutinkantis TPP ir Seimo pirmininkas A.Valinskas su savo šalininkais atskilo nuo TPP frakcijos ir įsteigė "Ąžuolo" frakciją. Pastarajai dabar iš esmės priklauso tie keli aukščiausi postai, į kuriuos TPP turi teisę deleguoti savo žmones.

L.Diniaus vadovaujama TPP frakcija liko be valdžios. Be to, kad E.Masiulis iš viceministrų išvarė šios frakcijos seniūno pavaduotojo A.Sacharuko pasiūlytą žmogų, aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas pašalino TPP frakcijos šalininkus – viceministrą Valdemarą Stančiką ir patarėją Vytautą Žirgutį.

Beje, G.Kazlauskas, kaip ir kultūros ministras Remigijus Vilkaitis, yra į Vyriausybę deleguoti TPP. Tačiau L.Diniaus vadovaujama frakcija, konfrontuojanti su A.Valinsku ir "Ąžuolu", yra pareiškusi nepasitikėjimą abiem šiais ministrais. Todėl G.Kazlauskas ir R.Vilkaitis yra laikomi Seimo pirmininko ir "Ąžuolo" frakcijos šalininkais.

L.Dinius nelinkęs komentuoti Ž.Dubinsko atleidimo iš pareigų. Tačiau jis leido suprasti, kad šis viceministras buvo deleguotas A.Sacharuko ir jo šalininkų, prasitardamas, kad E.Masiulio sprendimas gali būti kaip kerštas nepaklusniajai TPP frakcijai: "Šie įvykiai tik patvirtina spėjimus, kad nepageidaujami jokie žmonės, kuriuos deleguoja ne A.Valinskas."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų