Pereiti į pagrindinį turinį

Nelegalūs veisėjai toliau kraunasi turtus iš patiklių pirkėjų

2013-03-30 12:04
Nelegalūs veisėjai toliau kraunasi turtus iš patiklių pirkėjų
Nelegalūs veisėjai toliau kraunasi turtus iš patiklių pirkėjų / Shutterstock.com nuotr.

Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos įspėjimai, jog šunis reikėtų įsigyti tik registruotuose veislynuose, negelbsti. Pogrindiniai veisėjai ir toliau apsukriai apgaudinėja žmones, įsiūlydami sergančius šuniukus, kurie vėliau greitai nugaišta.

Šuo nugaišo po kelių dienų

Trečiadienį į Kauno policiją kreipėsi moteris, kuri pasiskundė, kad jos įsigytas Biglių veislės šuniukas po kelių dienų susirgo ir nugaišo. K. U. pareigūnams pasakojo keturkojį įsigijusi sausio 19 dieną. Pardavėją susirado pagal skelbimą internete.

Šuniuką moteris parsivežė iš Mastaičių, esančių Kauno rajone. Už jį mokėjo 450 litų.

Kai globotinis nustipo, kaunietė bandė pretenzijas išsakyti šuns pardavėjai, bet jos rasti nepavyko. Tuomet ir kreipėsi į policiją.

Padaryta žala įvertinta 750 litų. Kauno apskrities vyriausiajame policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sukčiavimo.

Susigundo mažesne kaina

Pasak Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovės Brigitos Kymantaitės, tai – tipiškas sukčiavimo atvejis. Šiemet per tris mėnesius į organizaciją kreipėsi trys dešimtys nukentėjusiųjų, kurie manė įsigiję veislinius šunis. Dauguma jų – kauniečiai.

B. Kymantaitės žiniomis, nemažai iš pogrindinių veisėjų įsigytų šuniukų mirė nuo išsekimo ar užkrečiamų ligų, arba pirkėjai įsigijo mišrūnus, nors buvo garantuojama, kad parduodami šuniukai yra sveiki ir kilmingi.

"Žmonės tiki mitais, kad dokumentai šuniui nereikalingi, jei nesiruošiama jo vesti į parodas. Bet dokumentai įrodo gerą šuns būklę, nes atliekami tam tikri genetiniai, ligų tyrimai. Tačiau pirkėjai bando sutaupyti”, – kalbėjo B. Kymantaitė.

Pavyzdžiui, nykštukiniai vokiečių špicai juodojoje rinkoje pardavinėjami po 1,4 tūkst. litų, kai veislynai už tokius prašo 3-4 tūkst. litų. Visi veislynai, kurių veikla teisėta ir vykdoma pagal nuostatus, turi būti registruoti Lietuvos kinologų draugijoje arba Lietuvos gyvūnų augintojų centre.

Atėmė 11 augintinių

Kauno rajono policija tiria dar vieną tikėtiną nelegalaus šunų veisimo atvejį, kuris praėjusią savaitę užfiksuotas Garliavoje.

Šunų augintojos namuose Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai ir policijos pareigūnai apsilankė sulaukę skundo. Per patikrinimą nustatyta, jog nuosavame name, nešildomose patalpose, buvo laikomi trys šunys, panašūs į jorkšyrų terjerus, keturi galimai bišonų veislės šunys ir keturi jų jaunikliai.

Vienos jorkšyrų veislės kalės būklė buvo ypač sunki – kailis išplikęs, narvas, kuriame buvo laikomas keturkojis, per ankštas. Kalė tą naktį buvo atsivedusi penkis negyvus šuniukus, kurie buvo suguldyti į plastikinį indą.

Dėl žiauraus elgesio 11 šunų buvo laikinai perduota gyvūnų globos tarnybai „Nuaras“. Tarnybos direktorė Jurgita Gustaitienė nesiryžo prognozuoti, kas laukia šių keturkojų: jie bus grąžinti savininkui ar liks globos tarnybos priežiūroje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų