Pereiti į pagrindinį turinį

NT pasiūla: kainos, aukcionai, brangiausi būstai

2010-01-11 13:02
NT pasiūla: kainos, aukcionai, brangiausi būstai
NT pasiūla: kainos, aukcionai, brangiausi būstai / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Pagal didžiausio nekilnojamojo turto (NT) portalo aruodas.lt statistiką būstų kainos ėmė augti maždaug 2004 metų pabaigoje ir augo iki 2007 metų pabaigos. Šiuo metu NT kainos yra pasiekusios 2006 metų pradžios lygį.

Aukcionuose - žemos kainos

Kainos pradėjo kristi žemyn 2008-ųjų pradžioje, šis procesas tęsiasi iki šiol. Nemažai NT projektų buvo užšaldyti, kitiems - ieškoma pirkėjų. Pastebima, kad vis daugiau objektų patenka į virtualius aukcionus, kurie, ko gero, parodo tikrąją būsto rinkos vertę.

Kaip ir bet kuriame aukcione, laimi tas, kas pasiūlo didžiausią kainą. Tačiau padėtis dabar tokia, kad siūlomos kainos toli gražu nesiekia pardavėjo nustatytos minimalios.

Kaip pavyzdys gali būti portalo ntaukcionai.lt pateikiamas namas Aleksote. Už 180 kvadratinių metrų ploto, dviejų aukštų su daline apdaila namą paskutinis aukciono dalyvis yra pasiūlęs 63 tūkst. litų. NT klestėjimo laikais už tokį namą pardavėjas galėjo gauti per 400 tūkst. litų.

Už renovuotą trijų kambarių butą Dainavoje paskutinysis aukciono dalyvis siūlo 42 tūkst. litų. Būstas išties patrauklus - visuose kambariuose sudėti plastikiniai langai, apšiltintos lauko sienos. Butas parduodamas su virtuvės baldais, svetainės sekcija ir prieškambario baldais. Name yra du liftai. Laiptinės durys rakinamos kodine spyna. „Aukso“ laikais tokį butą savininkas galėjo parduoti už daugiau kaip 200 tūkst. litų.

Siūlomos butų kainos

Analizuojant visoje Lietuvoje parduodamų objektų kainų duomenis, matyti, kad aruodas.lt skelbimuose siūlomos NT kainos nuo piko laikotarpio 2007-aisiais yra nukritusios apie 30-40 procentų.

Kaune siūlomos butų kainos nuo metų pradžios pastebimai sumažėjo - fiksuojamas kelių dešimčių procentų kainos pokytis. Prasidėjus metams, butai Senamiestyje buvo parduodami vidutiniškai už 6700 Lt/kv.m, Žaliakalnyje - už 4900 Lt/kv.m, o Dainavos mikrorajone - 3800 Lt/kv.m.

Šiuo metu kainos akivaizdžiai mažesnės: butus Senamiestyje norima parduoti vidutiniškai už 4300 Lt/kv.m, Žaliakalnyje - už 3200 Lt/kv.m, o Dainavos mikrorajone vidutinė siūloma kaina yra 2350 Lt/kv.m.

Kita vertus, skelbimuose pardavėjų nurodomos kainos nebūtinai atitinka realią rinkos kainą. Nepaisant sunkmečio ir pesimistinių prognozių, kauniečiai neskuba atsikratyti savo būstų - daugelis laukia gerų laikų ir pardavinėjamo turto kainų stipriai nemažina.

Žaliakalnyje ir miesto centre didelių ir prabangių butų pardavėjai vis dar viliasi iš pirkėjų gauti per 1 mln. litų. Pavyzdžiui, prestižiniu laikomame „Bokšte“ už butą per du aukštus pardavėjas prašo 1,5 mln. litų.

Tuo tarpu už 50 tūkst. litų jau galima dairytis tvarkingo, vieno kambario buto toliau nuo miesto centro esančiuose rajonuose. Mažiau kaip 30 tūkst. litų kainuoja bendrabučio tipo nedideli butai.

Butų pasiūla

Aruodas.lt analitikai pastebi, kad mažėjant kainoms mažėja ir skelbimų apie parduodamus butus pasiūla. Palyginti su pirmuoju 2009 metų mėnesiu, skelbimų apie parduodamus butus Kaune yra sumažėję apie 30 proc.

NT ekspertai tvirtina, kad padaugėjo nuomos skelbimų. Galbūt savininkai renkasi geriau nuomoti savo nekilnojamąjį turtą, o ne parduoti jį už nukritusią kainą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų