Pereiti į pagrindinį turinį

Lytinių organų evoliucija: forma svarbiau už dydį

2011-12-20 23:31
Lytinių organų evoliucija: forma svarbiau už dydį
Lytinių organų evoliucija: forma svarbiau už dydį / Shutterstock nuotr.

Mokslininkai teigia, kad kalbant apie evoliuciją ir lytinius organus, svarbiau yra forma nei dydis.

Genitalijos ypač svarbios naujoms rūšims atsirasti: skirtingų lyčių vienas kitam atitinkantys lyties organai yra būtini sėkmingam dauginimuisi, rašo livescience.com.

Mokslinis tyrimas rodo, kad skirtingos rūšys pirmiausiai išsiskiria genitalijų forma, o tik paskui kinta dydis.

Indianos mokslininkai, išnagrinėję skarabėjaus vabalo rūšis, nustatė, kad ir patinėlio, ir patelės lytiniai organai evoliucionuoja sparčiai ir paraleliai. Tačiau naujai atsirandančiose rūšyse lytiniai organai keičiasi greičiau forma nei dydžiu. 

„Paralelinis patelių ir patinėlių genitalijų keitimasis evoliucijoje buvo mokslininkų nuspėjamas faktas, tačiau ilgai nebuvo jokių duomenų apie tai, - kalbėjo tyrimo autorius Arminas Moczekas iš Indianos universiteto. – Mus ypač nustebino faktas, kad genitalijų forma keičiasi daug greičiau nei dydis“.

Mokslininkas tikina, kad lytinių organų formos neatitikimas gali paspartinti skirtingų rūšių atsiradimą, nes patelės su patinėliais tiesiog negali daugintis, esant skirtingų formų išoriniams lytiniams organams.

Mokslininkai didžiausiu atradimu laiko faktą, kad patelių ir patinėlių lytinių organų forma keičiasi paraleliai, lyg jie turėtų atitikti kaip dvi dėlionės detalės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų