Pereiti į pagrindinį turinį

Kaunas – pirmasis pasaulio miestas be korupcijos!

Kaunas – pirmasis pasaulio miestas be korupcijos!
Kaunas – pirmasis pasaulio miestas be korupcijos! / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Be reikalo kauniečiai priekaištauja merui Andriui Kupčinskui, kad jo valdymo laikais Kaune nieko svarbaus nepastatyta. Taip negali būti, nes laikinojoje sostinėje yra geriausia pasaulyje statybų bendrovė „Struktūra“. Geriausia ji todėl, kad finansų direktoriumi čia dirba geras mero draugelis ir „parteigenosse“ (partijos draugas) Marijus Panceris. Ne veltui jis laimėjo konkursą Lampėdžių kempingui statyti, nors užsiplėšė 400 tūkst. litų daugiau nei konkurentai. Pastarieji nelaimėjo, nes tarp jų nėra arba per mažai konservatorių.

Kita vertus, 400 tūkst. litų miesto pinigų A.Kupčinskui ir jo komandai – menkniekis. Juk jie tėvynės krikščionys demokratai – dvasingi žmonės, skaičiuose nesusigaudo. Nors kai pakvimpa nauda – matematiniai gabumai kaipmat prabunda.

Viena reikšmingiausių konservatoriškųjų gyvenamojo būsto statybų Kaune buvo daugiabučiai K.Veverskio  gatvėje. Juos statė „Struktūra“, statė originaliai pagal „antikorupcinę“ schemą. Statė be leidimų – taip įdomiau. Leidimus išsiimti delsė, laukė, kol infliacija pabrangins būsto kainą. Statė labai taupiai (tuo netruko įsitikinti gyventojai), bet būstas tapo brangus – kvadratinis metras įkainotas 4 tūkst. 200 litų.

Tačiau už gerą kainą – ir gera kokybė. Tik irgi labai savotiškai suprasta. Tiesą sakant, gyventojai nesuprato ir neįvertino „Struktūros“ originalumo. Kažkodėl ėmė piktintis, kad vanduo butuose žliaugia, nuo sienų tapetai atšoka. Ak, vargšai neišmanėliai nepagalvojo, kad M.Panceris, A.Kupčinskui pritariant, gal iš anksto rūpinosi, kad naujakuriai vasarą iš karščio nenuleiptų. Dabar, karštomis dienomis, gera turėti namus, kurie ir butas, ir baseinas vienu metu.

Ne, neįvertina kauniečiai statybininkų originalumo. Užtat įvertino miesto valdantieji, konkurso Lampėdžių kempingui įrengti nugalėtoja paskelbę bendrovę – brangininkę.

Turistai turbūt negalės atsidžiaugti, jei iš kanalizacijos vamzdžių pasipils fekalijos arba elektra kratyti pradės, vos prisilietus prie jungiklio, vienas kitas namelis nugrius. Iš statybos virtuozų visokių staigmenų galima sulaukti.

Tiesa, bet kuo čia dėtas meras? Juk jis visą laiką nieko dėtas. Prisiminkime, kaip kilo skandalas paaiškėjus, jog „Struktūra“ statė Kauno 2-osios ligoninės objektus ir šios ligoninės direktoriaus Tautvydo Jankausko namą. Jis dėl statybos kokybės, beje, nesiskundė.

Kauno 2-osios klinikinės ligoninės ir jos direktoriaus veiklą tiriantys Seimo kontrolierius Romas Valentukevičius, Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pirmininkė Jolanta Petkevičienė, Seimo antikorupcijos komisijos pirmininkas Jonas Rimantas Dagys ir kiti atsakingi pareigūnai kelis metus siuntinėjo raštus Kauno miesto tarybai ir merui A.Kupčinskui, ragindami spręsti problemą.

O ką mūsų Andrius? Akutėmis paklapsėjo esą, kas toks Panceris? Gal aš su juo tik partiniuose susirinkimuose matausi?

Bet netrukus jis su M.Panceriu nervų nuraminti į Turkiją išrūko. Matyt, bilietus netyčia kartu nusipirko.

Vis tik „Jankausko – struktūros“ bylos bangos užliejo spaudą ir gelbėtis stručio poza tapo neįmanoma. Vyrukai nutarė pasinaudoti šachmatininkų patyrimu ir pasirinko ėjimą žirgu – užsimojo pašalinti iš žaidimo nepatogią figūrą – T.Jankauską. Pasirinkta kombinacija verta didžiojo stratego G.Žukovo: sujungti 2-ąją ligoninę su Kauno Raudonojo Kryžiaus ligonine. Labai patogu: pastarąją juk valdo saviškių partijos atstovas. Naująjį darinį sumanyta pavadinti šv. Luko vardu. Vargšai šventieji, jiems skirta dalia savo vardais pridengti politikų intrigas ir kombinacijas.

Tačiau šventųjų vardais nepridengsi tokių aferų, kaip statybos K.Veverskio gatvėje ar Lampėdžių kempingo konkursas. Opozicija vis burbuliuodavo, ypač per Antikorupcijos komisijos posėdžius. Pats didysis rašytojas Raimundas Kaminskas, neseniai išleidęs autobiografinę brošiūrą savo garbei, ir tas ne visada susitvarkydavo. Tačiau jis pakankamai galvotas pasirodė, nes nusprendė – nėra Kaune korupcijos, tad kam toji Antikorupcijos komisija. Juk pats savo internetiniame bloge, kol dar nepradėjo sekti E.Hemingvėjaus pėdomis ir knygų apie save nerašė, buvo skelbęs kaip „kovoja su ANTIkorupcija.

Apskritai imant, o kam reikalinga Kaunui miesto taryba? Sumaištį tik kelia, ir tiek. Miestą gali valdyti meras su vicemerais (ypač kai nebeliko neklaužadų socdemų) ir dar jiems palankus Sekretoriatas.

O jei nesusitvarkys, bus galima ir vėl apsiverkti, paprašyti Andriaus Vyriausiojo iš Vilniaus vyriausybinį valdymą paskirti. Atsiųstų Kauno valdyti tokius karingus vyrus, kaip K.Uoką, R.Kupčinską, P.Gražulį – tvarka laikinojoje sostinėje būtų! Kaip prie ruso...

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų