Pereiti į pagrindinį turinį

Australijoje – padegėjų medžioklė

2009-02-11 09:00
Australijoje – padegėjų medžioklė
Australijoje – padegėjų medžioklė / AFP nuotr. Kova: Australijos ugniagesiai vakar tebekovojo su visa naikinančiais gaisrais.

Australijos ugniagesiams tebestengiantis apsaugoti bendruomenes nuo liepsnų, policija pradėjo didžiulę padegėjų gaudynių operaciją.

Operacija "Feniksas"

Vakar specialus policijos būrys, kurį sudaro apie 100 pareigūnų, pradėjo operaciją "Feniksas". Jos tikslas – padegėjai, kuriuos šalies premjeras Kevinas Ruddas apkaltino milžiniško masto žudymu.

"Nerandame žodžių, kai pagalvojame, kad kai kurie tų gaisrų galėjo būti sukelti tyčia, – dar pirmadienį sakė jis parlamentui. – Tai tiesiog milžiniško masto žudymas. Rimtai imkimės šio blogio."

Policija aptvėrė ištisus miestelius, kuriuos laiko nusikaltimų vietomis, nors nevilties apimti gyventojai bando grįžti namo ir įvertinti padarytą žalą.

Ugnis tebesiautėjo

Tuo metu išvargę ugniagesiai, daugiausia savanoriai, kurie nuo šeštadienio beveik neturėjo poilsio, Viktorijoje bandė sustabdyti miestelių ir kaimų link plintančią ugnį. Iš viso vakar dar siautė 24 gaisrai.

Hilsvilis, esantis maždaug 50 km į šiaurės rytus nuo Melburno, buvo dar viena bendruomenė, kuriai iškilo ugnies pavojus. Viktorijos ugniagesių departamentas perspėjo, kad miesteliui gresia karštų pelenų atakos – reiškinio, kurį mačiusieji lygina su įnirtinga žarijų kruša, pavojus.

Toliau į rytus, Gipslande, ugniagesiai bandė suvaldyti didžiulį gaisrą, kuris driekiasi daugiau kaip 100 km.

"Susiduriame su maždaug 135 km ugnies linija ir tik mažas jos ruožas, maždaug 12 km, buvo sulaikytas", – sakė ugniagesių tarnybos pareigūnas Stephenas Wallsas.

Aukų daugės

"Kelias po kelio, namas po namo stumiamės į priekį, – kalbėjo Viktorijos policijos vyriausioji komisarė Christine Nixon. – Manome, kad žuvusiųjų skaičius didės. Tai labai liūdnas dalykas visiems mums."

Oficialiai vakar skelbta, kad krūmynų gaisrai pareikalavo mažiausiai 181 žmogaus gyvybės, 500 buvo sužeisti, sunaikinta beveik tūkstantis namų, išdeginta 365 tūkst. ha žemės. Nukentėjo 25 savivaldybės, be namų liko daugiau kaip 5 tūkst. žmonių, kurių daugelis glaudžiasi bendruomenių salėse, mokyklose ir bažnyčiose.

"Tai tikrai buvo vidaus cunamis, – sakė Hilsvilio pagalbos centro kapelionas Russellas Hildebrandtas. – Jis tiesiog atėjo, sunaikino viską savo kelyje ir nužudė šimtus žmonių, kurie buvo užklupti visiškai netikėtai."

Viktorijos valstijos premjeras Johnas Brumby teigė, kad yra daugiau kaip 50 neidentifikuotų lavonų ir kad galutinis per šiuos daugiausia aukų pareikalavusius Australijos gaisrus žuvusių žmonių skaičius viršys 200.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų