Bananų mėgėjams – gera žinia Pereiti į pagrindinį turinį

Bananų mėgėjams – gera žinia

2025-05-12 12:59

Bananai taip greitai genda, kad daug jų išmetama lauk, nemenkas atliekų šaltinis. Britų biotechnologijų įmonė, veikianti Noridže, Anglijoje, kiek paredagavo genus – pailgino bananų galiojimo laiką ir pagerino atsparumą ligoms. 

Bananų mėgėjams – gera žinia
Bananų mėgėjams – gera žinia / Freepik.com nuotr.

Laboratorijoje galima sukurti veisles daug greičiau, nei augalai šiaip vystosi gamtoje.

„Paspartiname evoliuciją – per vienus metus, užuot laukę tūkstančius metų. Žinome genus, kurie lemia bananų rudavimą. Tuos genus keitėme – dabar mūsų neruduojantys bananai, net ir supjaustyti, liks švieži ir geltoni daug ilgiau“, – šnekėjo biologė Cristina Pignocchi.

Tokie bananai, nulupti, neruduos ir atrodys švieži 12 valandų.

„Genetinė modifikacija yra procesas, kurio metu imate geną iš kito organizmo, kitos rūšies, ir įtraukiate jį į augalo, su kuriuo dirbate, genomą. Mes to nedarome. Mes tik keičiame DNR sekas bananuose, kurios jau yra ten“, – kalbėjo „Tropic Bioscience“ atstovas Jack Peart.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Londono turguje pirkėjų nuomonės skiriasi.

„Nemanau, kad reikėtų jaukti, kas gamtoje“, – teigė pašnekovė.

„Priešingu atveju jie gyvenimą baigs šaldiklyje ir gyvens ten amžinai“, – aiškino pašnekovas.

Britai juokauja – net patižę bananai nieko blogo, ypač tokie tinka bananų duonai kepti, juk nebūtina iškart šveisti į šiukšlių dėžę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų