Pereiti į pagrindinį turinį

Bostono sprogdintojai – dvigubi agentai ar sąmokslo aukos?

Bostono sprogdintojai – dvigubi agentai ar sąmokslo aukos?
Bostono sprogdintojai – dvigubi agentai ar sąmokslo aukos? / AFP, Reuters nuotr.

Galėjo broliai Carnajevai būti dvigubi agentai, pasamdyti JAV ir Saudo Arabijos dirbti Kaukaze? Regis, kuo giliau į mišką, tuo daugiau malkų.

Atsainus tyrimas?

Įdomu šioje istorijoje tai, kad niekas nieko skandalinga apie brolius Tamerlaną ir Džocharą iki sprogimų Bostone nežinojo.

Jie išdygo tarsi iš niekur. Jie nebuvo susiję su „Al Qaeda“ arba su kokiomis nors ekstremistinėmis grupuotėmis JAV viduje.

Tiesa, JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB) domėjosi Tamerlanu. Tačiau ši istorija yra tokia paini, kad sunku pasakyti, kas ką ir kada pražiopsojo.

Pasak FTB, 2011 m. iš kolegų Rusijos Federalinėje saugumo tarnyboje biuras gavo įspėjimą, kad JAV teritorijoje gyvenantis T.Carnajevas palaiko ryšius su Šiaurės Kaukaze veikiančiomis islamistų grupėmis, galbūt net su Rusijos Osama bin Ladenu vadinamu Doku Umarovu.

FTB ėmėsi tyrimo. Jie apklausė Tamerlaną ir jo artimuosius, bet nenustatė jokių vidaus arba užsienio teroristinės veiklos požymių.

FTB atnaujino tyrimą dėl T.Carnajevo tada, kai šis praėjus kelioms dienoms po to, kai buvo patvirtintas jo brolio Džocharo pateiktas pilietybės prašymas, taip pat padavė dokumentus gauti pilietybę. Tai nutiko maždaug prieš šešis mėnesius.

Bet FTB agentams neužkliuvo tai, kad 2012 m. Tamerlanas šešis mėnesius viešėjo Rusijoje ir lankėsi Dagestane, kuris pastaruoju metu vadinamas gerokai daugiau problemų keliančiu Rusijos regionu nei pati Čečėnija.

Pilietybės suteikimo klausimas dėl FTB tyrimo buvo pristabdytas, tačiau biuras vėl, nors nurodė patikrinęs įvairius šaltinius, tokius kaip įtariamojo kontaktai telefonu bei internetu, jo kelionės ir ryšiai su kitais žmonėmis, nieko įtartina nerado.

Galiausiai painus tyrimas baigėsi tuo, kad T.Carnajevas ir jo brolis buvo identifikuoti kaip paslaptingieji Bostono sprogdintojai.

Dvigubi agentai

Nors Rusijos pareigūnai susiejo brolius su Čečėnų separatistais, patys kovotojai griežtai paneigė kalbas, kad kovoja su Jungtinėmis Valstijomis.

Grupuotė „Kaukazo emyratas“, kurią Rusija ir JAV laiko teroristų organizacija, paneigė esanti kaip nors susijusi su ataka Bostone.

„Mes kariaujame su Rusija, kuri atsakinga ne tik už Kaukazo okupaciją, bet ir už baisius nusikaltimus musulmonams“, – buvo sakoma grupuotės tinklalapyje.

Grupuotė net iškėlė prielaidą, kad Rusijos slaptosios tarnybos būtų buvusios labai suinteresuotos įvykdyti ataką Bostone.

Galiausiai pasklido kalbos, kad broliai Carnajevai galėjo būti dvigubi agentai, užverbuoti JAV ir Saudo Arabijos slaptųjų tarnybų ir infiltruoti į islamistų gretas Kaukaze.

Esą vėliau čečėnai išdavė savo „šeimininkus“ ir perėjo islamistų pusėn.

Kodėl tuomet Džocharas – klausia šios teorijos kūrėjai – mokėsi prestižiniame Kembridžo koledže? Kodėl FTB palaidojo tyrimą dėl galimų Tamerlano ryšių su islamistais Kaukaze, nors šis vyriškis lankėsi Šiaurės Kaukaze?

„FTB sąmokslo aukos“?

Brolių Carnajevų tėvas Anzoras dar sykį pareiškė, kad jo sūnūs – nekalti ir tapo FTB sąmokslo aukomis.

„Tai visiška apgaulė, – teigė Anzoras. – Mano Tamerlaną jie nuolat stebėjo. Tai prasidėjo prieš dvejus metus. Atėjo iš FTB, sakė, kad atlieka profilaktiką, kad pas mus nesprogdintų gatvėse. Vadinasi, jie jau prieš pusantrų metų žinojo, kad pas juos sprogdins?.. Tas šou visam pasauliui buvo iš anksto suplanuotas. Tamerlanas jį (Džocharą) vežė į mokyklą, kai į juos pradėjo šaudyti. Dar kalba apie kažkokį nuvarytą automobilį – iš pradžių “Mercedes„, paskui – “Honda„. Viso šito nebuvo. Viskas melas. Tai sąmokslas, politinis užsakymas, Holivudo šou. Mano vaikus įtraukė į Holivudo vaidinimą!“ – kalbėjo tėvas.

Paklaustas apie mįslingą sūnaus kelionę į Rusiją praėjusiais metais Anzoras pareiškė, kad jis lankėsi pas gimines Machačkaloje, Dagestano sostinėje.

„Jis buvo su manimi čia, Machačkaloje. Jis miegodavo iki trečios valandos dienos. Paklausiau jo: “Ar atvažiavai čia miegoti?„ Jis vaikščiojo į svečius – vienur ir kitur. Nueidavo kur nors pavalgyti. Tuomet grįždavo ir eidavo miegoti“, – pasakojo A.Carnajevas.

„Tiksinti bomba“

Rusijos vyriausybės patarėjas Igoris Krotčenka pažėrė kritikos Vakarų žvalgyboms, esą šios pro pirštus žiūri į atvykėlius iš Šiaurės Kaukazo.

„Britai sukūrė tiksinčią bombą leisdami radikaliems musulmonams atvykti į šalį“, – sakė vyriausybės patarėjas.

Kartu jis sukritikavo FTB, kad biuras ignoravo Rusijos kolegų perspėjimus apie tai, jog vienas Bostono sprogdintojų T.Carnajevas palaikė glaudžius ryšius su D.Umarovu.

„Manau, atakos Bostone buvo JAV kovos su terorizmu pareigūnų klaida, – sakė I.Krotčenka, dirbantis ir žurnalo “The National Defence Journal„ redaktoriumi. – Klausimas, kurio turėtume paklausti amerikiečių, kodėl jie nebendradarbiauja su Rusijos tarnybomis terorizmo klausimais?“

Rusijos ir Jungtinės Karalystės žvalgybos apribojo bendradarbiavimą po 2006 m., kai Londone buvo nunuodytas Kremliaus kritikas Aleksandras Litvinenka.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų