Pereiti į pagrindinį turinį

„Brexit“ kritikai prie Dauningo gatvės sukvietė žmonių grandinę

2018-11-05 16:21 diena.lt inf.

Žmogaus teisių grupės, atstovaujančios Europoje gyventiems britams ir Europos Sąjungos piliečiams, gyvenantiems Didžiojoje Britanijoje, pirmadienį suformavo žmonių grandinę prie Dauningo gatvės bei pareikalavo, kad vyriausybė garantuotų jiems pilietines teises, jei JK išstos iš ES nepasiekusi jokio susitarimo dėl būsimų santykių.

Londono politinio rajono centre susirinkę protestuotojai, kurie susikabino už rankų sustoję palei Vaitholo gatvę, vėliau įteikė premjerei Theresai May (Terezai Mei) adresuotą laišką, kuriame išreiškiamas „itin didelis susirūpinimas“ dėl aklavietėje atsidūrusių „Brexit“ derybų.

„Jokio susitarimo (scenarijus) yra nepriimtinas ES piliečiams“, – prieš įteikdamas dviejų puslapių laišką naujienų agentūrai AFP sakė lobistų grupės „the3Million“, atstovaujančios Britanijoje gyvenantiems ES piliečiams, vienas iš steigėjų Nicolas Hattonas (Nikolas Hatonas).

„Tiesiog norime sąžiningumo kalbant apie tai, kaip su mumis elgiamasi“, – sakė jis.

Grupės „the3Million“, Britų Europoje koalicijos ir profesinės sąjungos „Unison“ sudarytame kreipimesi Th. May raginama „gerbti mums duotus politinius pažadus, kokie bebūtų „Brexit“ derybų rezultatai“.

„Esame ne derybų objektas, o penki milijonai žmonių. Atėjo laikas su mumis atitinkamai elgtis“, – pabrėžiama dokumente.

Laiške taip pat raginama stiprinti jų teises tokiose srityse, kaip balsavimas.

„Mūsų balsavimo teisių praradimas yra vienas iš nedemokratiškiausių ir gėdingiausių „Brexit“ aspektų“, – teigiama jame. Laiške pabrėžiama, kad per 2016-ųjų referendumą buvo neleista balsuoti mažiausiai 60 proc. Europoje gyvenančių britų ir beveik visiems ES piliečiams.

„Antrosios klasės“ piliečiai

Aktyvistų grupės, atstovaujančios užsienyje gyvenantiems Britanijos piliečiams, kurių gyvenimą tiesiogiai palies „Brexit“, jau ilgą laiką ragino atskirti jų teises nuo kitų derybų klausimų.

Liekant mažiau nei penkiems mėnesiams iki numatyto Britanijos pasitraukimo iš bloko ir deryboms atsidūrus aklavietėje dėl nesusitarimų dėl Airijos sienos, tokios organizacijos vis labiau nerimauja.

„Esu susirūpinusi, nes nežinia kas vyksta“, – kalbėjo Britanijoje jau 17 metus gyvenanti 42-ejų Vanessa Verlinden (Vanesa Verlinden), protestavusi apsigaubusi savo gimtosios Belgijos vėliava.

„Nekuriu jokių planų 2019-iesiems, nes tiesiog nežinome, kur būsime – visa tai pakibo ore“, – pridūrė ji.

Protesto akcijoje dalyvavo ir 52 metų inžinierė bei proeuropietiškai nusiteikusi aktyvistė iš Anglijos Vusteršyro Karen Lawrance (Karen Lorens), atvykusi į Londoną ketindama prisijungti prie kelių su „Brexit“ susijusių renginių, vyksiančių šią savaitę.

„Kodėl su šiais žmonėmis turi būti elgiamasi kaip su antrosios klasės piliečiais? Tai visiškai neteisinga“, – pareiškė ji AFP.

Aktyvistai, užsidėję kepures su ES vėliavos žvaigždėmis ir ženklelius su šūkiu „Nesu derybų objektas“, vėliau pirmadienį ruošėsi agituoti ir parlamente.

Vyriausybės atstovai dalyvaus skubioje klausimų ir atsakymų sesijoje, kurią rengia opozicinei Leiboristų partijai priklausanti parlamentarė ir „Brexit“ kritikė Yvette Cooper (Ivet Kuper).

„Būsime ten, kad pasakytumėm parlamentarams, jog mums reikalingas susitarimas (dėl „Brexit“), – aiškino N. Hattonas. – Norime, kad mūsų teisės būtų atskiras dalykas.“

48-erių protestuotojo teigimu, savaitgalį pasirodę pranešimai, kad Londonas ir Briuselis gali artimiausiu metu pasiekti susitarimą, jo nė kiek nenuramino.

„Tai labai sudėtinga, nes kas savaitę šie dalykai skirtingai interpretuojami“, – pabrėžė jis, kalbėdamas apie tebevykstančias derybas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų