Pereiti į pagrindinį turinį

Britų žvalgyba: Krymo tiltas pataisytas, bet Rusijai tampa saugumo našta

2023-10-19 08:51 diena.lt inf.

Krymo tiltas pataisytas, bet dėl ukrainiečių išradingumo Rusijai tampa su saugumu susijusia našta, ketvirtadienį skelbia britų žvalgyba.

Scanpix nuotr.

Rusijos vicepremjeras Maratas Chusnulinas spalio 14 dieną paskelbė, kad Krymo tiltas, apgadintas per Ukrainos smūgį liepos mėnesį, buvo pataisytas anksčiau planuoto laiko.

Socialiniame tinkle „X“ paskelbtame britų Gynybos ministerijos pranešime sakoma, kad tiltu visiškai galima naudotis, bet tai vis dar ribojama – dėl procedūrų, įvestų po pirmosios ukrainiečių atakos praėjusių metų spalį. Sunkvežimiai ir degalų atsargos toliau gabenami keltais.

Krymo tiltas ir toliau bus gyvybiškai svarbi jungtis Rusijai tęsiant Krymo okupaciją ir aprūpinant savo pajėgas Pietų Ukrainoje, teigiama pranešime.

Tačiau beveik neabejotina, kad dabar tai reikšminga su saugumu susijusi našta ir kad tiltui reikia įvairialypės apsaugos, įskaitant oro gynybos sistemas ir komandas, kurios kitu atvejų būtų dislokuotos kitur, pažymėjo britų žvalgyba.

Ukrainos kariuomenės ir saugumo tarnybų išradingumas ir toliau kels grėsmę Rusijos saugumo pajėgų pajėgumams apsaugoti šį didelį ir pažeidžiamą statinį, sakoma pranešime.

Kyjivas, kuris sako, kad planuoja susigrąžinti Krymą, ne kartą kėsinosi į strateginį tiltą, jungiantį rusų okupuotą pusiasalį su Rusijos žemynine dalimi.

Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) liepą pirmą kartą prisiėmė atsakomybę už sprogimą, kuris pernai spalį smarkiai apgadino tiltą, jungiantį Maskvos okupuotą Krymo pusiasalį su Rusija.

Liepą vėl buvo smogta Krymo tiltui.

2014 metais Rusijos aneksuotas Krymas buvo Kyjivo taikinys per visą Maskvos puolimo Ukrainoje laikotarpį, tačiau pastaruoju metu jis intensyviau ir dažniau puolamas.

Daugiau naujienų