Pereiti į pagrindinį turinį

Čekai užsipuolė JAV

2009-03-27 09:00

ES šį pusmetį pirmininkaujanti Čekija trečiadienį griežtai užsipuolė JAV planus išleisti šimtus milijardų dolerių savo ekonomikai atgaivinti ir pavadino juos keliu į pragarą.

Premjeras Mirekas Topolánekas, kurio vyriausybę Čekijos parlamentas antradienį nušalino, Europos Parlamentui Strasbūre sakė, kad JAV neina teisingu keliu kurdama brangius planais didžiausiai pasaulio ekonomikai išjudinti.

"Visi tie žingsniai, jų derinys ir jų pastovumas yra kelias į pragarą. Mums reikia pasiskaityti istorijos knygas ... Didžiausia ES sėkmė yra atsisakymas eiti šiuo keliu", – pareiškė jis.

Tai kol kas griežčiausias pareiškimas iš 27 narių Bendrijos, kurią JAV kritikuoja dėl esą nepakankamų išlaidų paklausai stimuliuoti.

Čekijos vicepremjeras Alexandras Vondra vėliau stengėsi neteikti didelės reikšmės šiems komentarams ir neigė, kad M.Topolánekas kalbėjo apie pragarą.

"Aš buvau čia ir klausiausi čekiškai sakytos kalbos, ir jis nė karto nepavartojo žodžio "pragaras", – sakė A.Vondra.

Tokio protrūkio šokiruoti kiti Europos politikai taip pat bandė švelninti padėtį, o kai kurie jų priekaištavo Čekijos lyderiui už tokias kalbas. Treti stengėsi vėl patvirtinti savo gerus diplomatinius ryšius su Jungtinėmis Valstijomis. Tarp lyderių, iš esmės ignoravusių M.Topoláneką ir jo komentarus, yra Prancūzijos, Didžiosios Britanijos ir Vokietijos vadovai.

M.Topoláneko komentarai gali užtemdyti transatlantinius ekonominius ryšius likus vos kelioms dienoms iki svarbaus Didžiojo dvidešimtuko valstybių viršūnių susitikimo, kuris balandžio 2 d. įvyks Londone ir per kurį šių šalių lyderiai turi spręsti pasaulinę krizę.

Be to, netrukus Prahoje vyks ES lyderių ir JAV prezidento Baracko Obamos susitikimas.

Baltieji rūmai neteikė didelės reikšmės M.Topoláneko komentarams ir pavadino juos skirtais vidaus vartojimui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų