Pereiti į pagrindinį turinį

D. Tuskas: Indija gali suvaidinti esminį vaidmenį siekiant užbaigti karą Ukrainoje

2024-08-22 17:52 diena.lt inf.

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas ketvirtadienį pareiškė, kad Indija gali suvaidinti esminį vaidmenį siekiant užbaigti karą Ukrainoje.

Narendra Modis ir Donaldas Tuskas
Narendra Modis ir Donaldas Tuskas / Scanpix nuotr.

„Labai džiaugiuosi, kad ministras pirmininkas patvirtino esąs pasirengęs asmeniškai dalyvauti siekiant taikaus, teisingo ir greito karo užbaigimo“, – kalbėjo D. Tuskas po ketvirtadienį įvykusio susitikimo su Indijos premjeru Narendra Modi.

„Esame vieningai įsitikinę, kad Indija yra pajėgi atlikti svarbų ir teigiamą vaidmenį šiuo klausimu“, – pridūrė jis.

N. Modi atvyko į Varšuvą trečiadienį po pietų – tai pirmasis Indijos vyriausybės vadovo vizitas į Lenkiją per pastaruosius 45 metus.

D. Tuskas pridūrė, kad šis pareiškimas turi ypatingą reikšmę, ypač dėl to, kad Indijos ministras pirmininkas jau po kelių valandų bus Kyjive.

„Kalbant apie šį vizitą, visi esame įsitikinę, kad jis gali būti istoriškai svarbus“, – sakė D. Tuskas.

Lenkijos vyriausybės vadovas pažymėjo, kad istorija abi tautas išmokė, kaip svarbu „gerbti taisykles, sienas, teritorinį vientisumą, valstybių suverenumą, teisinę valstybę“.

D. Tuskas taip pat kalbėjo, kad visas pasaulis žavisi Indija dėl „nuosekliai demokratinio jos vyriausybių pobūdžio“, kuris, kaip jis pažymėjo, toje pasaulio dalyje nėra įprastas.

Lenkų premjeras taip pat pažymėjo, kad Lenkijos ir Indijos santykiai pasiekė strateginės partnerystės lygį.

„Tai ne tik žodžiai, – sakė jis. – Jų esmė – mūsų ryžtas ir pasirengimas bendradarbiauti daugelyje sričių.“

Po vizito Lenkijoje Indijos ministras pirmininkas vyks į Kyjivą, kur penktadienį surengs derybas su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Daugiau naujienų