Pereiti į pagrindinį turinį

Dauguma europiečių ir amerikiečių – prieš privačių duomenų šnipinėjimą

2013-11-12 13:46 diena.lt inf.
Reuters nuotr.

Didžioji dalis europiečių ir amerikiečių pasisako prieš tai, kad jų vyriausybės šnipinėtų savo ir sąjungininkių piliečius, rodo antradienį paskelbti apklausos rezultatai, atspindintys žmonių susirūpinimą dėl slaptųjų tarnybų vykdomos šnipinėjimo veiklos, informaciją apie kurią paskelbė buvęs JAV Nacionalinės saugumo agentūros (NSA) kontraktininkas Edwardas Snowdenas (Edvardas Snoudenas).

Asmeninių telefoninių pokalbių ir internetinių duomenų sekimas didžiausią pasipiktinimą sukėlė Vokietijoje, kur visuomenė audringai reagavo į E.Snowdeno paskelbtą informaciją, pakenkusią Berlyno ir JAV santykiams.

Septyniasdešimt procentų apklausoje dalyvavusių vokiečių nepateisintų savo vyriausybės, jeigu ji rinktų šalies piliečių telefoninius ir internetinius duomenis nacionalinio saugumo tikslais, rodo politinių tyrimų centro „German Marshall Fund of the United States“ atlikta apklausa.

Dvidešimt penki procentai šalies gyventojų buvo priešingos nuomonės.

Vokiečiai dar labiau nepritaria privačių telefoninių ir internetinių duomenų rinkimui iš Vokietijos sąjungininkių piliečių – tam priešinasi 72 procentai apklaustųjų ir tik 20 proc. tokią veiklą pateisina.

Apklausa buvo atlikta rugsėjo pradžioje, per ją buvo apklausta po 1 tūkst. respondentų atskirose šalyse.

Kiek vėliau, praėjusį mėnesį britų laikraštis „The Guardian“ paskelbė susirūpinimą sukėlusią informaciją, neva Jungtinės Valstijos sekė 35 pasaulio lyderių telefoninius pokalbius.

Jungtinėse Valstijose 54 procentai amerikiečių nepritaria vyriausybės vykdomam amerikiečių šnipinėjimui, tačiau kitų valstijoms draugiškų šalių gyventojų šnipinėjimą amerikiečiai vertina prieštaringai – 44 procentai jam nepritaria, o 33 procentai pateisina tokią veiklą.

Didžiojoje Britanijoje, kurios elektroninio pasiklausymo agentūra GCHQ, kaip įtariama, artimai bendradarbiavo su amerikiečių NSA, 44 procentai apklaustųjų atsakė, kad vyriausybės vykdoma britų piliečių šnipinėjimo veikla nacionalinio saugumo pagrindu yra nepateisinama, tuo tarpu 33 proc. britų ją pateisina.

Keturiasdešimt trys procentai britų mano, kad nedera šnipinėti jų valstybės sąjungininkių piliečių, nors 30 proc. įsitikinę, jog toks šnipinėjimas yra galimas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų