Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl ES ir JAV prekybos sutarties atsisakymo – milijono europiečių peticija

2014-12-04 15:38 diena.lt inf.
AFP nuotr.

Prieštaringai vertinamos prekybos sutarties tarp Europos Sąjungos ir Jungtinių Valstijų kritikai ketvirtadienį jau turėjo surinkę milijoną parašų po savo peticija, kuri, kaip jie tikisi, turėtų priversti Briuselį atsisakyti šio sandorio.

Europos ir JAV derybininkai jau daugiau nei metus derasi dėl didžiausio pasaulyje laisvos prekybos ir investicijų susitarimo – siūlomos Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės sutarties (TTIP).

Ši ambicinga sutartis sukurtų pusę pasaulio apimančią vieningą vieno milijardo vartotojų rinką, suderintų nuostatas ir panaikintų tarifus teritorijoje nuo Aliaskos iki Baltijos jūros.

Tačiau derybos, kurių septintas ratas prasidėjo vasarį, sulaukė griežtos kritikos dėl virtinės nerimą keliančių dalykų, kaip pavyzdžiui, ar sutarties nuostatos neanuliuos galiojančių vietos įstatymų, taip pat dėl kaltinimų, jog slapta vykstančios derybos yra naudingos korporacijų interesams tenkinti.

Koalicija „Stop TTIP“, kurią sudaro nevyriausybinės organizacijos ir aktyvistai, pranešė surinkusi jau milijoną parašų po vadinamąja Europos piliečių iniciatyva, kurios organizatoriai prašo ES atsisakyti šio projekto ir panašios sutarties su Kanada.

„Akcija „Stop TTIP“ per rekordinį laiką surinko daugiau nei milijoną parašų“, – sakė koalicijos, kurią sudaro 320 grupuočių iš 24 ES šalių, narys Johnas Hilary (Džonas Hilaris).

„Tai ypač trikdo Europos Komisiją, nes ji ne kartą mėgino blokuoti bet kokį piliečių dalyvavimą (priimant sprendimus), kaip šios sutartys turi būti sudaromos ir koks turi būti jų rezultatas“, – sakė jis.

Pagal ES įstatymus, gavusi daugiau nei milijono piliečių pasirašytą peticiją, Europos Komisija (EK) privalo peržiūrėti savo politiką ir surengti klausimo svarstymą Europos Parlamente.

Tačiau dar rugsėjo mėnesį EK atmetė šią iniciatyvą, pareikšdama, kad jos nurodytas tikslas sustabdyti vykstančias derybas teisiškai yra niekinis.

Koalicija dėl tokio EK sprendimo kreipėsi į Europos Teisingumo Teismą.

Naujasis EK pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) paskelbė TTIP vienu pagrindiniu savo penkerių metų darbotvarkės uždavinių, nors taip pat žadėjo atkreipti dėmesį ir į šio projekto kritiką.

Europos prekybos komisarė Cecilia Malmstroem (Sesilija Malmstriom), kuri darbą J.-C.Junckerio komandoje taip pat pradėjo praėjusį mėnesį, žada visiškai atsiduoti TTIP ruošimui, išnagrinėti visus nerimą keliančius dalykus.

Per vizitą Briuselyje antradienį JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) pareiškė, kad TTIP yra auka „nesusipratimų, kuriuose mums reikia išnagrinėti ir kuriuos mes spręsime artėjančiais mėnesiais“.

„Tai sutartis, kuria siekiama pakylėti veiksmus iki aukščiausio lygio, ne žemiausio“, – sakė jis.

Siekiant atgaivinti derybas, kurios įstrigo dėl daugybės klausimų, tarp kurių yra ir antibiotikų bei genetiškai modifikuotų organizmų naudojimas maisto pramonėje, C.Malmstroem kitą savaitę vyks į Vašingtoną susitikti su JAV Prekybos atstovu Michaelu Fromanu (Maiklu Fromanu).

„TTIP – galimybė JAV ir ES, kurios turi bendras vertybes, dirbti kartu ir skatinti aukštus standartus visame pasaulyje“, – kalbėjo M.Fromanas praėjusią savaitę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų