Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl karo su Gruzija kalta ESBO

2009-03-02 09:00

Kol ekspertai bando nustatyti, kas kaltas dėl pernai metų karo Gruzijoje, Rusija kaltininkus jau rado. Tai Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO).

Laiku neperspėjo

Maždaug taip galima įvertinti Rusijos nuolatinio atstovo prie Jungtinių Tautų (JT) Vitalijiaus Čiurkino penktadienį sakytą kalbą. JT Saugumo Tarybos posėdyje jis pareiškė, kad ESBO pernai nesiėmė pakankamai pastangų, kad užtikrintų stabilumą Kaukaze.

"Deja, atsižvelgiant į praėjusio rugpjūčio įvykius, akivaizdu, kad ESBO nesugebėjo iki galo įvykdyti savo įsipareigojimų užtikrinti stabilumą euroatlantiniame regione", – sakė V.Čiurkinas, kalbėdamas JT Saugumo Taryboje.

Pasak diplomato, stebėtojai iš ESBO Pietų Osetijoje turėjo informacijos, kad Gruzija ketina užpulti Cchinvalį, bet ji nebuvo pateikta nei šios organizacijos narėms, nei jos pagrindinėms institucijoms.

Priminė Šaltąjį karą

V.Čiurkinas mano: jeigu ši informacija būtų buvusi pateikta Saugumo Tarybai, karinio konflikto Kaukaze gal būtų pavykę išvengti. "Tačiau ESBO narės sužinojo, kad jos stebėtojai buvo informuoti apie Michailo Saakašvilio režimo planus tik iš Vakarų žiniasklaidos", – pabrėžė jis.

Kalbėdamas žurnalistams po posėdžio V.Čiurkinas pabrėžė, kad ESBO stebėtojai privalėjo tučtuojau pranešti turimas žinias. Tačiau tuo metu JT Saugumo Taryba nieko nesiėmė, o Jungtinės Valstijos ir Rusija keitėsi pikta kritika, primenančia Šaltojo karo laikus.

JAV apkaltino Rusiją mėginant nuversti Gruzijos vyriausybę, o Maskva įtarė, kad Vašingtonas susimokė su Tbilisiu, siekdamas pastūmėti jį į karą.

Kritikos nekomentuoja

Graikijos užsienio reikalų ministrė Dora Bakoyannis, šiuo metu pirmininkaujanti ESBO, kalbėdamasi su žurnalistais po Saugumo Tarybos posėdžio atsisakė komentuoti V.Čiurkino pareiškimą. Ji tik pranešė, kad ESBO nutraukė darbą Pietų Osetijoje. Šiuo metu Graikija veda derybas su Maskva, siekdama rasti kompromisą, kuris leistų ESBO stebėtojams pasilikti Pietų Osetijoje. Abchazijoje JT stebėtojų misijos mandatą Saugumo Taryba neseniai pratęsė keturiems mėnesiams.

Rusija įvedė kariuomenę į Gruzijos teritoriją 2008 m. rugpjūtį, kad sutrukdytų Tbilisiui jėga susigrąžinti sukilusios, Rusijos remiamos Pietų Osetijos kontrolę. Pasibaigus karui Pietų Osetija su dar viena Gruzijos autonomija – Abchazija – paskelbė savo nepriklausomybę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų