Pereiti į pagrindinį turinį

Didžiausiai Europos ekonomikai Vokietijai – nemalonumai: rasistai patys save demaskuoja

2024-09-09 16:56

Didžiausiai Europos ekonomikai Vokietijai trūksta kvalifikuotų darbuotojų ir ypač rytinėje Vokietijoje. Net 42 proc. įmonių nurodė, kad joms trūksta specialistų. Taigi laisvų darbo vietų yra daug, bet nebūtinai visiems.

LNK stop kadras

Turkų kilmės gydytojas rašo, kad Tiuringijos ir Saksonijos klinikos desperatiškai ieško kvalifikuotų darbuotojų, ir jis pats dažnai gauna tokių pasiūlymų.

„Šiais metais gavau tris pasiūlymus iš Tiuringijos, šešis iš Saksonijos ir Saksonijos-Anhalto bei du iš Meklenburgo-Pomeranijos“, – teigė Darmštato klinikos gydytojas Cihanas Çelikas.

Bet jis niūriai klausia: kas norės ten važiuoti, kai vietos rinkimus laimi kraštutinių dešiniųjų partija? 

„Daugelis įmonių pirmame elektroniniame laiške net neatskleidžia, kur yra klinika. Dažniausiai todėl, kad tai laikoma trūkumu“, – aiškino gydytojas.

Tau net nereikia nieko daryti. Rasistai patys save demaskuoja.

Vyro nuomone, daugeliui žmonių, turinčių migracijos istoriją, tai sunkiai suprantama, mat jei tavo pavardė yra ne Müller, o Çelik, jei akivaizdu, kad tavo protėviai ne visada gyveno Vokietijoje, tai su tavimi elgiamasi kitaip, ypač rytuose, nors jis pats gimė prieš 38 metus Seeheime, Heseno žemėje.

„Tau net nereikia nieko daryti. Rasistai patys save demaskuoja. Jei jaučiu, kad nemaža dalis pacientų dėl mano imigracijos istorijos laiko mane antrarūšiu žmogumi ir negali į mane žiūrėti kaip į visavertį vokietį, man tai yra problema “, – kalbėjo Darmštato klinikos gydytojas.

Bet tokia padėtis kelia ir nemažų problemų patiems rytų vokiečiams, nes vietos ligoninėms trūksta specialistų, o jų pasisamdyti galima tik iš užsienio ar iš imigrantų bendruomenės.

„Įvairovė yra labai svarbus veiksnys ne tik medicininėje priežiūroje, bet ir mūsų kasdieniame bendravime. Be to, tai svarbus sėkmės veiksnys, užtikrinantis, kad ir toliau galėsime teikti medicininę pagalbą“, – akcentavo Tiuringijos žemės ligoninių asociacijos atstovas Raineris Poniewas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Bet statistika rodo, kad, pavyzdžiui, Tiuringijoje migrantų kilmės darbuotojų procentas labai mažas, didesnis tik už Meklenburgo-Pomeranijos rodiklį.

Vienai Saksonijos įmonei taip pat nelengva, bet ji priešiškumą užsieniečiams atremia neįprasta idėja: perka jiems butus.

„Matome, kad kai kurie mūsų darbuotojai dėl savo kilmės negali išsinuomoti ar nusipirkti būsto, nors jų yra pakankamai. Mes, kaip įmonė, dabar netgi nuperkame butus savo darbuotojams“, – tikino „Wärmetauscher Sachsen GmbH“ vadovas Florianas Endersas.

Originaliausia, kad trūkstamiems specialistams, taip pat ir medikams, rytų Vokietijoje siūlomi tikrai patrauklūs atlyginimai, bet norinčių ten važiuoti ir užsidirbti neatsiranda.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų