Pereiti į pagrindinį turinį

ES galvos skausmas

ES galvos skausmas
ES galvos skausmas / "Reuters" nuotr. Euroskeptikas: Čekijos prezidentas V.Klausas, nuolat kaišiojantis pagalius į ES ratus, pirmininkaus bloko viršūnių susitikimams.

Kitą pusmetį ES laikys sudėtingą egzaminą. Pirmininkavimą valstybių blokui nuo sausio 1 d. perims valstybė naujokė, kuriai vadovauja užkietėjęs euroskeptikas.

Partneriai susiėmė už galvų

Čekijos nestabili vyriausybė ir prezidentas, palyginęs ES su Sovietų Sąjungą, kitoms bloko valstybėms narėms kelia didelį nerimą. Šalis, prieš beveik du dešimtmečius atsikračiusi komunizmo ir 2004 m. įstojusi į ES, nuo sausio 1 d. pusmečiui perims vadovavimą Europos šalių bendrijai.

Čekijos prezidentas Václavas Klausas neseniai sukėlė didelį skandalą, atsisakęs savo rūmuose iškelti ES vėliavą. Jis taip pat nesutiko pasirašyti ES reformų sutarties, kritikavo bendrą Europos valiutą ir Prancūzijos prezidentą Nicolas Sarkozy, kuris sėkmingai vadovavo blokui šį pusmetį.

ES lyderiai abejoja, ar Čekija sugebės pirmininkauti valstybių blokui tokiu sudėtingu laikotarpiu, kai pasaulį krečia ekonominė krizė, santykiai su Maskva smarkiai pašliję, o pačiai Bendrijai reikia greitų ir efektyvių reformų.

Čekija parėmė Izraelį

Prahos ir kitų ES narių pozicijų skirtumai išryškėjo praėjusią savaitę, prasidėjus kariniam konfliktui Artimuosiuose Rytuose. Čekijos užsienio reikalų ministras Karelas Schwarzenbergas palaikė Izraelį, teigdamas, kad Tel Avivas turi teisę gintis.

"Supraskime vieną dalyką: gruodžio 19 d. pasibaigus paliauboms "Hamas" leidžia vis daugiau raketų į Izraelį. Su tuo daugiau negalima taikstytis", – sakė ministras.

Paskutines dienas ES pirmininkaujanti Prancūzija pasmerkė Izraelio veiksmus ir paragino abi konflikto šalis liautis naudojus jėgą. Taip pat į konfliktą reagavo ir Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas.

Rusija irgi nerimauja

Kito pusmečio su nerimu laukia ir Maskva, nes Čekijos skaudi sovietinė praeitis ir pasiryžimas savo teritorijoje dislokuoti JAV priešraketinės gynybos sistemos radarą gali blogai atsiliepti Rusijos ir ES santykiams.

Kita vertus, pripažino Čekijos viceministras Europos reikalams Alexandras Vondra, esant krizei mažai pokomunistinei šaliai bus nelengva priversti Rusiją įsiklausyti į jos reikalavimus.


Čekijos darbotvarkė

Pirmasis aukšto lygio renginys, kurį teks organizuoti prie Bendrijos vairo stojusiai Čekijai, bus ES šalių užsienio ministrų susitikimas, kuris vyks Prahoje sausio 8 d. Energetinis saugumas bus viena pagrindinių šio forumo temų.

Praha paskelbė taip pat sieksianti surengti ES ir Izraelio viršūnių susitikimą. Jis vyktų tuo pačiu metu kaip ES ir palestiniečių lyderių susitikimas, tačiau tiksli data dar nenurodoma.

Pirmininkaudama Bendrijai Čekija taip pat tikisi surengti pirmą ES viršūnių susitikimą su išrinktuoju JAV prezidentu Baracku Obama, užmegzti glaudesnius santykius su Ukraina, Baltarusija, Armėnija, Azerbaidžanu, Gruzija ir Moldova.

Čekija neatsisako planų surengti ES ir Rusijos viršūnių susitikimą pirmoje 2009 m. pusėje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų