Pereiti į pagrindinį turinį

ES šalys narės į Europos Komisiją pasiūlė tik aštuonias moteris

2024-09-03 09:16 diena.lt inf.

Belgijai pirmadienį oficialiai pasiūlius užsienio reikalų ministrės Hadjos Lahbib kandidatūrą, ES šalys į Europos Komisijos narius nominavo tik aštuonias moteris.

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen / Scanpix nuotr.

EK pirmininkė Ursula von der Leyen dabar greičiausiai vadovaus komisijai, kurioje dominuoja vyrai – tai aiškėja po visų 25 kandidatūrų pateikimo.

Po perrinkimo liepos mėnesį U. von der Leyen paprašė ES šalių nominuoti vyrą ir moterį, kad Komisijoje būtų užtikrinta lyčių pusiausvyra.

Vienintelė išimtis, padaryta šiam prašymui, buvo taikoma vyriausybėms, pakartotinai nominavusiems pareigas einantį EK narį, kaip tai padarė Prancūzija, Vengrija ir Latvija.

U. Von der Leyen prašė ES šalių pateikti po vieną kandidatą vyrą ir moterį, kad būtų pasiekta lyčių lygybė, tačiau daugiau nei pusė ES vyriausybių pasiūlė tik vieną kandidatą vyrą.

Jei nominacijos nesikeis ir galiausiai kandidatams pavyks patekti į ES vykdomosios valdžios instituciją, gali būti, kad apie du trečdalius naujojo EK kabineto narių sudarys vyrai.

Tik Bulgarija pasiūlė vyro ir moters kandidatūras. Sofija penktadienį paskelbė, kad nominuoja buvusios užsienio reikalų ministrės Jekaterinos Zacharijevos ir buvusio aplinkos ministro Juliano Popovo kandidatūras.

Šiuo metu 12 iš 27 Komisijos narių yra moterys. Komisija yra galinga ES vykdomosios valdžios institucija. Ji siūlo naujus teisės aktus ir prižiūri, kaip laikomasi ES sutarčių, joje dirba apie 32 000 žmonių.

Nepaisant tikėtino U. von der Leyen susierzinimo, ES šalys nėra teisiškai įpareigotos tenkinti jos prašymo siūlyti ir vyro, ir moters kandidatūrą.

ES sutartyse nėra aiškiai paminėta lyčių lygybė, o Komisijos tikslas yra atspindėti ES valstybių narių demografiją ir geografiją apskritai.

Tačiau vis dar įmanoma, kad, pavyzdžiui, kai kurie kandidatai nesulauks reikiamo pritarimo po svarstymų Europos Parlamento komitetuose.

Tuomet atitinkamos ES šalys turės siūlyti naują Komisijos narį. Taip pat U. von der Leyen galėtų paprašyti jų iš anksto persvarstyti savo kandidatūras.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų