Pereiti į pagrindinį turinį

Europos Parlamente susivienijo M. Le Pen ir V. Orbano kraštutinių dešiniųjų grupės

2024-07-19 00:34 diena.lt inf.

Marine Le Pen (Marin Le Pen) partija pirmadienį, kitą dieną po netikėto pralaimėjimo Prancūzijos rinkimuose, susivienijo su Vengrijos ministro pirmininko Viktoro Orbano stovykla ir sukūrė naują kraštutinių dešiniųjų grupę Europos Parlamente.

Jordanas Bardella
Jordanas Bardella / AP nuotr.

28 metų Jordanas Bardella (Žordanas Bardela), Marine Le Pen (Marin Le Pen) patikėtinis ir jos partijos „Nacionalinis sambūris“ (RN) lyderis, vadovaus naujam kraštutinių dešiniųjų blokui EP „Patriotai už Europą“, per viešą šios grupės pristatymą Briuselyje sakė prancūzų europarlamentaras Jeanas-Paulis Garraud (Žanas Polis Garo).

Naujojoje grupėje yra 84 nariai iš 12 šalių, o daugiausiai – 30 – narių yra iš RN. „Patriotai už Europą“ aplenkia Italijos ministrės pirmininkės Giorgios Meloni (Džordžos Meloni) kraštutinių dešiniųjų bloką ir tampa trečia pagal dydį jėga EP.

„Mūsų ilgalaikis tikslas yra pakeisti Europos Sąjungos politikos formavimą“, – reporteriams sakė V. Orbano partijos „Fidesz“ narė Kinga Gal, paskirta J. Bardellos pirmąja vicepirmininke.

„Mūsų naujoji frakcija sieks išsaugoti Europos indo-krikščioniškąsias šaknis, sieks kuo griežčiau apsaugoti Europos išorės sienas [...] ir dirbs dėl stiprios ir konkurencingos Europos“, – pridūrė ji.

V. Orbano vos daugiau nei prieš savaitę įkurta grupė tapo trečiu pagal dydį bloku Parlamente po Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen (Urzulos fon der Lajen) konservatyvios Europos liaudies partijos (EPP) ir socialistų ir demokratų frakcijos.

Naujosios grupės pristatymas įvyko kitą dieną po to, kai Prancūzijoje prieš imigraciją nusiteikusi RN parlamento rinkimų antrajame ture netikėtai buvo nustumta į trečią vietą, nors apklausos ir pirmasis balsavimo turas rodė, jog ši partija galėjo triumfuoti.

Prancūzijos kairiųjų Naujasis liaudies frontas užėmė pirmą vietą, tačiau absoliučiai daugumai jo gautų balsų neužtenka.

Vėlai sekmadienį J. Bardella pažadėjo, kad partijos įstatymų leidėjai „iki galo atliks savo vaidmenį didelėje grupėje, paveiksiančioje jėgų pusiausvyrą Europoje“.

RN praeityje palaikė finansinius ir ideologinius ryšius su Rusija, kurios atžvilgiu V. Orbanas ir toliau išlieka draugiškas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų