Pereiti į pagrindinį turinį

Gailestis ar išskaičiavimas?

2013-04-08 23:59
Gailestis ar išskaičiavimas?
Gailestis ar išskaičiavimas? / "Reuters" nuotr.

Buvęs Ukrainos vidaus reikalų ministras Jurijus Lucenka gali džiaugtis. Jam šalies vadovas Viktoras Janukovyčius atleido visas "nuodėmes".

J.Lucenka, artimas kalinamos buvusios šalies premjerės Julijos Tymošenko sąjungininkas, buvo areštuotas 2010 m. gruodį, o į laisvę turėjo išeiti tik kitų metų pabaigoje.

Kartu su J.Lucenka paleistas ir buvęs Ukrainos aplinkos apsaugos ministras Hryhoryjus Filipčukas.

Pasak prezidento atstovų, V.Janukovyčius pasirašė malonės prašymą remdamasis baudžiamųjų įstatymų reformomis, kuriomis "siekiama humanizuoti teisės normas ir sumažinti sulaikytų žmonių skaičių".

Tačiau stebėtojai sako, kad V.Janukovyčius veikiausiai siekia įtikti Vakarams. J.Tymošenko ir J.Lucenkos įkalinimas nulėmė Kijevo ir ES santykių krizę. Briuselis skundėsi, kad Ukrainos valdžia selektyviai persekioja prezidento oponentus.

Likus savaitei iki prezidento dekreto J.Lucenka Ukrainos aukštesniajam teismui buvo pateikęs apeliaciją dėl jam skirtos ketverių metų kalėjimo bausmės už piktnaudžiavimą įgaliojimais ir grobstymą. Tačiau teismas apeliacijos nepatenkino. Pasak prokurorų, J.Lucenka valstybei padarė 125 tūkst. dolerių žalą.

Pats ministras kaltinimus kategoriškai neigė, bylą vadino politiškai motyvuota. J.Lucenkos žmona Irina sakė, kad buvo nustebinta tokio sprendimo.

"Atvirai sakant, aš buvau priblokšta išgirdusi nutarimą jį paleisti", – sakė moteris. Tiesa, V.Janukovyčius buvo viešai užsiminęs, kad svarstys J.Lucenkos malonės prašymą.

"Pažįstu Jurijų daug metų, man asmeniškai labai gaila dėl jo", – yra sakęs V.Janukovyčius.

Tiesa, kalbant apie J.Tymošenko likimą, stebėtojai pripažino, kad buvusi premjerė belangėje dar tikrai pasėdės. Politikė, kuri 2010 m. pralaimėjo V.Janukovyčiui atkaklius prezidento rinkimus, 2011 m. buvo septyneriems metams įkalinta už įgaliojimų viršijimą premjero poste, sudarant su Rusija susitarimą dėl dujų.

ES pasveikino Kijevo žingsnį. Štefanas Füle, Europos plėtros komisaras, tviteryje parašė: "Pagaliau – labai sveikiname prezidento V.Janukovyčiaus sprendimą suteikti malonę Lucenkai. pirmas, bet svarbus žingsnis sprendžiant selektyvaus teisingumo
."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų