Pereiti į pagrindinį turinį

G.Depardieu – Rusijos pilietis

2013-01-04 23:59
G.Depardieu – Rusijos pilietis
G.Depardieu – Rusijos pilietis / AFP nuotr.

Iš pradžių tai visiems atrodė kaip pokštas, bet jis virto tikrove. Prezidentas Vladimiras Putinas padovanojo rusams dar vieną garsų bendrapilietį, pasirašęs įsaką suteikti Rusijos pilietybę prancūzų kino žvaigždei Gerard’ui Depardieu.

Įvertino indėlį į kultūrą

Aktorius, pagrasinęs atsisakyti Prancūzijos paso protestuodamas dėl pasiūlymo padidinti mokesčius turtuoliams, anksčiau minėjo ketinantis persikelti į Belgiją. Žiniasklaida rašė, kad aktorius specialiai įsigijo namą netoli Prancūzijos sienos, kad išvengtų drakoniškų mokesčių.

Įsake, kurį vakar pasirašė V.Putinas, nurodoma, kad G.Depardieu pats paprašė Rusijos pilietybės. Aktorius atsisakė komentuoti tokį savo sprendimą, o V.Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas paaiškino, kad pilietybė jam suteiktą už svarų indėlį į Rusijos kultūrą ir kiną.

G.Depardieu gerai žinomas Rusijoje dar nuo Sovietų Sąjungos laikų, o kino gerbėjai jį iki šiol laiko kultine žvaigžde.

Sovietų Sąjungoje Prancūzija buvo laikoma viena draugiškiausių Europos šalių dėl jos stipraus socialistų judėjimo, o toks statusas lėmė, kad Prancūzijoje sukurti filmai dažnai būdavo rodomi sovietiniuose kino teatruose.

G.Depardieu neretai tapdavo žiuri nariu tviskančiuose Maskvos ir Sočio kino festivaliuose.

Bėga nuo mokesčių

G.Depardieu nusprendė atsisakyti Prancūzijos pilietybės po to, kai nauja socialistų vyriausybė pasiūlė taikyti 75 proc. pajamų mokesčio tarifą tiems, kurie uždirba daugiau nei milijoną eurų (3,45 mln. litų) per metus.

Prancūzijos premjeras Jeanas Marcas Ayrault tokį aktoriaus žingsnį pavadino apgailėtinu, o G.Depardieu atsakė jam rūsčiu laišku.

"Kas toks esate, kad mane teistumėte? Manęs nereikia nei gailėtis, nei girti, bet aš nepakęsiu žodžio "apgailėtinas". Grąžinu jums savo pasą ir socialinę kortelę, kuria niekada ir nesinaudojau. Mes daugiau nebeturime bendros tėvynės", – premjerui rašė G.Depardieu.

Prancūzijos konstitucinis teismas gruodžio pabaigoje pripažino neteisėta vyriausybės iniciatyvą įvesti 75 proc. pajamų mokestį turtingiausiems piliečiams. Tačiau prezidentas François'as Hollande'as bei jo vyriausybė nežada nusileisti ir ketina performuluoti teisės aktą taip, kad jis atitiktų konstituciją.

G.Depardieu sekmadienį sakė, kad konstitucinio teismo nutartis niekaip nekeičia didelį atgarsį ir įnirtingus debatus sukėlusio jo sprendimo išvykti iš Prancūzijos.

Nemato, kuo džiaugtis

V.Putino sprendimas suteikia G.Depardieu, kuris jau anksčiau buvo dažnas Maskvos elito svečias, galimybę mokėti 13 proc. pajamų mokestį, kuris Rusijoje taikomas visiems – nuo milijardierių iki skurdžių.

Bet Rusijoje nauju bendrapiliečiu džiaugiasi ne visi.

"Aš suprantu, kad tai susiję su jo mokestinėmis gudrybėmis. Kuo džiaugtis, ar tuo, kad jis dabar mokės mokesčius į Rusijos iždą? Tai nereiškia, kad jis yra Rusijos patriotas", – sakė garsus Rusijos režisierius, "Oskaro" laureatas Vladimiras Menšovas.

Kitas režisierius Stanislavas Govoruchinas, neseniai vadovavęs V.Putino rinkimų štabui, atsiliepė itin šiurkščiai: "Dar vienas girtuoklis. Nemėgstu meilikavimo užsieniečiams. Aišku, tai afera. Juk jis negyvens Marjina Roščoje (Maskvos rajone – red. past.). Kalbėti apie G.Depardieu gyvenimą man išvis šlykštu."

Pagarsėjęs skandalistas

G.Depardieu pastaruoju metu buvo pakliuvęs į kelias nemalonias istorijas.

Lapkričio pabaigoje jis buvo areštuotas po nedidelės motorolerio avarijos Paryžiuje ir neišlaikė alkoholio testo. Alkoholio koncentracija aktoriaus kraujyje buvo 1,8 promilės, t. y. daug didesnė už vairuotojams leistiną 0,5 ribą.

Rugpjūtį G.Depardieu Paryžiuje buvo patekęs į kitą avariją. Jis kumščiu smogė vieno automobilio vairuotojui, tačiau pats tvirtino, kad kaltas buvo anas vairuotojas ir kad jis bijojo būti nublokštas nuo motorolerio.

2005 m. aktorius galva sudavė jį Florencijoje fotografuojančiam fotografui, o pernai jo pavardė pirmuosiuose laikraščių puslapiuose sumirgėjo dėl to, kad jis lėktuvo salone nusišlapino į butelį, nes kylant jam nebuvo leista pasinaudoti tualetu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų