Pereiti į pagrindinį turinį

Gyvenimo ir mirties klausimas

2009-02-10 09:00

Italijoje nerimsta ginčai dėl teisės mirti. 17 metų komos būsenos esančios italės likimas sukiršino šalies prezidentą ir premjerą bei suskaldė visuomenę.

Eluana Englaro komos būklės yra nuo 1992-ųjų. Tuomet būdama 20-ies ji pateko į kraupią automobilio avariją. Jos tėvas nuo 1999-ųjų mina teismų slenksčius reikalaudamas dukrai teisės numirti. Vyro teigimu, to norėjo ir pati E.Englaro.

Penktadienį po devynerių metų proceso, Aukščiausiajam šalies teismui leidus, medikai norėjo atjungti moterį nuo priverstinio maitinimo aparatų. Tačiau įsikišus ministrui pirmininkui Silvio Berlusconi to padaryta nebuvo.

Po konsultacijų su Vatikanu premjeras išleido ypatingąjį įsaką, kuriuo uždraudė medikams atimti maitinimą iš pacientų, nesvarbu, kokia būtų jų būklė. "Aš nesu Pontijus Pilotas", – pareiškė S.Berlusconi, davęs suprasti, kad nesėdės sudėjęs rankų vykstant žmogžudystei.

Šalies prezidentas Giorgio Napolitano atsisakė pasirašyti skandalingą įsaką. Mat dokumentas prieštarauja net Aukščiausiojo teismo sprendimui. Vis dėlto jei parlamentas šį įsakymą ratifikuos, italės gyvybę ir toliau bus dirbtinai palaikoma.

E.Englaro byla sukėlė didžiulį prieš eutanaziją nusiteikusių grupių ir Vatikano pyktį. Popiežius Benediktas XVI taip pat įsijungė į šią diskusiją ir pasmerkė "neteisingą sprendimą" šioje dramoje.

"Tikroji išeitis nėra leidimas mirti, net jei atrodo, kad taip sumažintume skausmą. Tikroji išeitis – tai mūsų meilė, kuri gali padėti skausmą ir agoniją kenčiantiems žmonėms", – sakė jis.

Šie žodžiai rado atgarsį Italijoje. Prieš eutanaziją nusiteikę asmenys surengė protesto akciją ir skandavo: "Eluana, atsibusk!", "Nežudykite jos!"

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų