Pereiti į pagrindinį turinį

Gyventi yra gerai

2009-05-24 09:00

"Gyventi yra gerai, o gerai gyventi – dar geriau", – sakė vieno tarybiniais laikais populiaraus filmo herojus. Vargu ar kas nors iš britų parlamentarų tą filmą matė, nors, kaip paaiškėjo, tai netrukdė jiems vadovautis šia maksima. Ką ir sakyti, visiems tinkantis – universalus šūkis.

Politikai, žinia, dirba dieną ir naktį, kartais netgi be išeiginių. Galbūt todėl kai kuriems iš 646 Bendruomenių rūmų deputatų pasirodė sunku atskirti darbo ir namų išlaidas. Diena susimaišė su naktimi, o darbo kabinetas Vestminsteryje – su namais namučiais...

Patikėti, kad į mokesčių mokėtojų pinigus, skirtus išlaikyti įstatymų leidžiamajai institucijai, parlamentarai galėjo sąmoningai žiūrėti kaip į savo kišenę, labai sunku ir net neįmanoma. Negi jie specialiai stengėsi kas mėnesį susieti savo šeimos, namų ir pramogų išlaidas su deputato veikla?

Bet, kaip rašo britų žurnalistai, būtent taip ir buvo. Deputatai nesigėdijo prašyti padengti net išlaidas už savo vaikų maitinimą, antrų namų išlaikymą ar pornografinių filmų nuomą.

Kol niekas nieko apie tai nežinojo, buvo ramu. Piktnaudžiavimui išaiškėjus, atsiskleidė ir politikų padorumo lygis. Atsiprašyti labiausiai nusižengusiems sunku nepasirodė, bet atsistatydinti neskubėjo niekas. Kelių parlamentarų mandatai vis dėlto buvo suspenduoti – pasipiktinę britai reikalavo skalpų.

Pažadėta (o žadėti politikai moka) buvo dar daugiau. Išlaidavusiems galbūt bus užkirstas kelias į politiką, o ydinga sistema – reformuota. Nesusitepusių Didžiosios Britanijos politikų nuomone, reforma būtina. Galvoti vyrai įsitikinę, kad jei nebus pagundos vogti, vagys nevogs. Kitaip tariant, kalta aplinka.

Ką gi, verta tikėtis, kad šių priemonių pakaks ir daugiau tokie skandalai Londono nedrebins, o kitų šalių politikai iš to pasimokys. Viltį suteikia tai, kad, anot dienraščio "The Daily Telegraph", išlaidavo ne tiek ir daug – viso labo šeštadalis Bendruomenių rūmų narių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų