Pereiti į pagrindinį turinį

Į Briuselį su viltimi

2009-03-19 09:00

Briuselyje vėl renkasi ES lyderiai. Lietuva, pabrėždama solidarumo būtinybę, tikisi užsitikrinti paramą energetikos projektams.

Šiandien ir rytoj vyksiančiame viršūnių susitikime bus aptariami visam pasauliui aktualūs ekonominės krizės įveikimo klausimai. Tikimasi, kad ES vadovai sutars bendrai spręsti iškilusias problemas. Tiesa, Prezidentas Valdas Adamkus žada siūlyti, kad kiekvienos šalies finansinė padėtis būtų vertinama atskirai. Taip, jo nuomone, bus užtikrintas efektyvus ES lėšų panaudojimas.

Per vadovų susitikimą tikriausiai bus sutarta ir dėl Europos finansų sistemos reguliavimo ir priežiūros reformos. Ką ji žada paprastiems ES piliečiams, kol kas neaišku.

Dar vienas itin svarbus Lietuvai klausimas – energetinių jungčių į Švediją tiesimas. Pasak užsienio reikalų ministro Vygaudo Ušacko, Lietuvai ypač svarbu užsitikrinti ES finansinę paramą. Sėkmės atveju, Prezidento teigimu, Lietuvai pavyks išsiveržti iš energetinės izoliacijos.

Rytų partnerystės projektas, į kurį ketinama įtraukti Armėniją, Azerbaidžaną, Baltarusiją, Gruziją, Moldovą ir Ukrainą irgi svarbus Vilniui. Manoma, kad projektas padės vystyti stabilų bendradarbiavimą su kaimynėmis. V.Ušacko nuomone, būtina, kad į iniciatyvą būtų įtrauktas laisvos prekybos erdvių sukūrimas, vizų režimo palengvinimas, įšaldytų konfliktų sprendimas ir daugiašalio bendradarbiavimo skatinimas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų