Pereiti į pagrindinį turinį

Iranas atakavo Izraelį: pasaulio reakcija

2024-10-02 00:16

Pasaulio lyderiai antradienį ragino Iraną ir Izraelį atsitraukti nuo konflikto slenksčio, Teheranui paleidus daugybę raketų į savo nesutaikomą priešininką.

AFP nuotr.

Teheranas teigė, kad išpuolis, kuris buvo surengtas tuo metu, kai Izraelis pareiškė pradėjęs antžeminį puolimą prieš Irano remiamą „Hezbollah“ Libane, buvo atsakas į Irano remiamų kovotojų lyderių nužudymą.

Izraelio kariuomenė teigė, kad antradienį Iranas į šalį paleido maždaug 180 raketų.

Maždaug po valandą trukusios atakos Izraelio kariuomenė paskelbė, kad ataka baigėsi ir buvo perimta daug raketų.

Tai buvo antras kartas, kai Iranas tiesiogiai atakavo Izraelį – balandį surengta raketų ir dronų ataka buvo atsakas į mirtiną Izraelio oro smūgį Irano konsulatui Damaske.

JT: „Būtinos paliaubos“

Po raketų bangos Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) pasmerkė „besiplečiantį konfliktą Artimuosiuose Rytuose“.

Izraelio konfliktui su „Hezbollah“ plečiantis kartu su Gazos Ruože beveik metus vykstančiu karu su palestiniečių „Hamas“ kovotojais, A. Guterresas pasmerkė „eskalaciją po eskalacijos“ regione.

„Tai turi liautis. Mums būtinai reikia paliaubų“, – pabrėžė jis.

JAV: „Visiškai nepriimtina“

Vykstant išpuoliui JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) įsakė savo kariuomenei „padėti Izraeliui apsiginti nuo Irano atakų ir numušti į Izraelį nukreiptas raketas“, sakoma Baltųjų rūmų pranešime.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) sakė, kad išpuolis buvo „visiškai nepriimtinas ir turėtų būti pasmerktas viso pasaulio“.

„Pirminiais duomenimis, Izraelis, aktyviai remiamas Jungtinių Valstijų ir kitų partnerių, veiksmingai atrėmė šią ataką“, – sakė A. Blinkenas žurnalistams.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pareiškė, kad po Irano balistinių raketų atakų Jungtinės Valstijos visapusiškai palaiko Izraelį.

Jis taip pat nurodė, kad Vašingtonas „aktyviai diskutuoja“ su Izraeliu dėl atsako Iranui, tačiau dar neaišku, kokia bus jo forma.

ES ragina nedelsiant nutraukti ugnį

Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) paragino nedelsiant nutraukti ugnį Artimuosiuose Rytuose.

J. Borrellis, „kuo griežčiausiai“ pasmerkęs ataką, socialiniame tinkle „X“ įspėjo, kad „pavojingas išpuolių ir atsakomųjų veiksmų ciklas gali tapti nekontroliuojamas“. Jo teigimu, ES yra visiškai pasiryžusi stengtis išvengti karo regione.

Izraelis žada atsaką

Pasak Izraelio premjero Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus), Iranas padarė didelę klaidą ir už ją sumokės.

Po Irano atakos, kurią pavadino rimta ir pavojinga eskalacija, Izraelis pažadėjo imtis atsakomųjų veiksmų.

„Ši ataka turės pasekmių. Turime planų ir veiksime toje vietoje ir tuo laiku, kurį patys pasirinksime“, – sakė Izraelio kariuomenės atstovas spaudai Danielis Hagari.

„Hamas“ ataką vadina herojiška

Palestiniečių islamistų grupuotė, kurios pernai spalio 7 dieną surengtas išpuolis sukėlė karą Gazos Ruože, gyrė Irano išpuolį prieš Izraelį.

„Hamas“ teigė, kad išpuolis buvo kerštas už „kankinių“ nužudymą. Turimas galvoje penktadienį nukautas „Hezbollah“ vadeiva Hassanas Nasrallah (Hasanas Nasrala), taip pat – „Hamas“ lyderis Ismailas Haniyeh (Ismailas Hanijė), žuvęs Teherane liepos pabaigoje.

„Islamo pasipriešinimo judėjimas („Hamas“) laimina didvyriškus Irano Islamo revoliucijos gvardijos korpuso raketų paleidimus į plačias mūsų okupuotų žemių teritorijas“, – sakoma pareiškime ir priduriama, kad tai buvo „kerštas už mūsų didvyriškų kankinių kraują“.

Rusija piktinasi JAV pozicija

Tuo metu Rusija pareiškė, kad Jungtinių Valstijų požiūris į Artimuosius Rytus yra „visiška nesėkmė“.

„Visiška Bideno administracijos nesėkmė Artimuosiuose Rytuose“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos atstovės spaudai Marijos Zacharovos pranešime socialiniame tinkle „Telegram“.

„Kruvina drama, kuri tik įgauna pagreitį. Nesuprantami Baltųjų rūmų pareiškimai rodo visišką jų bejėgiškumą sprendžiant krizes“, – tvirtino ji.

Ispanija ragina laikytis santūrumo

Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas (Pedras Sančesas) paragino nutraukti Artimųjų Rytų konfliktą, o užsienio reikalų ministras ragino laikytis santūrumo.

„Ispanijos vyriausybė smerkia Irano išpuolį prieš Izraelį ir prašo nutraukti smurto spiralę“, – pareiškė P. Sanchezas socialiniame tinkle „X“.

Tuo metu užsienio reikalų ministras Jose Manuelis Albaresas (Chosė Manuelis Albaresas) radijo stočiai „Cadena Ser“ sakė, kad Madridas skelbia „naują raginimą visiems veikėjams, aišku, įskaitant Izraelį, pademonstruoti santūrumą, o ne eskalaciją“.

Vokietija: „Iranas privalo liautis“

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock (Analena Bėrbok) pareikalavo, kad Iranas nutrauktų raketų ataką prieš Izraelį, ir „X“ parašė: „Kuo griežčiausiai smerkiu vykstančią ataką.“

Ji pridūrė, kad „Iranas turi nedelsiant nutraukti ataką“, nes tai „veda regioną toliau link bedugnės“.

Prancūzija: padėtis labai rimta

Prancūzijos ministras pirmininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) pareiškė esąs susirūpinęs dėl eskalacijos.

„Padėtis Artimuosiuose Rytuose blogėja su eskalavimu ir ataka bei tiesioginiu konfliktu, kuris, atrodo, vyksta tarp Irano ir Izraelio“, – sakė M. Barnier parlamente ir pavadino padėtį labai rimta.

JK „kuo griežčiausiai“ smerkia išpuolį

Jungtinės Karalystės premjeras Keiras Starmeris (Kiras Starmeria) „kuo griežčiausiai“ pasmerkė Irano išpuolį, pranešė jo biuras.

Per pokalbį su Izraelio kolega Benjaminu Netanyahu (Benjaminu Netanjahumi) K. Starmeris taip pat „išreiškė tvirtą Jungtinės Karalystės įsipareigojimą Izraelio saugumui ir civilių gyventojų apsaugai“, sakoma K. Starmerio biuro pranešime apie pokalbį.

Kanada: „Vienareikšmiškai smerkiame“

Kanados užsienio reikalų ministrė Melanie Joly (Melani Žoli) taip pat pasmerkė išpuolį.

„Visi matėme Irano išpuolius prieš Izraelį ir vienareikšmiškai juos smerkiame“, – sakė ji žurnalistams Otavoje ir pridūrė, kad jie „tik dar labiau destabilizuoja regioną ir turi liautis“.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų