Pereiti į pagrindinį turinį

Iranas skaičiuoja "naudą" nuo branduolinės sutarties pasirašymo dienos

2016-04-19 17:51 diena.lt inf.

Iranas nuo pernai liepos, kai su didžiosiomis pasaulio šalimis pasirašė istorinį susitarimą dėl savo branduolinės programos, susigrąžino tik maždaug 3 mlrd. JAV dolerių anksčiau įšaldytų jo lėšų, pirmadienį pareiškė JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris).

Mohammadas Javadas Zarifas
Mohammadas Javadas Zarifas / Scanpix nuotr.

Nuo sutarties pasirašymo dienos verda įnirtingi ginčai, kokią naudą gaus Teheranas už tai, kad sutiko, jog būtų griežtai kontroliuojama jo branduolinė veikla.

Jungtinėse Valstijose susitarimo su šiitiška respublika oponentai respublikonai tvirtino, kad jis uždegs žalią šviesą Iranui gauti daugiau nei 100 mlrd. JAV dolerių, kuriais Teheranas esą galės finansuoti teroristinę veiklą prieš Amerikos sąjungininkes.

Tuo tarpu Irano pareigūnai skundžiasi, kad šalis dar negavo daug naudos iš to, kad buvo atšauktos dėl jos branduolinės programos taikytos sankcijos, nes bankai ir privačios įmonės neskuba atnaujinti ryšių su anksčiau tarptautiniu pariju buvusia šalimi.

JAV administracija mėgina laviruoti tarp šių prieštaringų pozicijų, tvirtindama, kad ji įvykdė savo įsipareigojimus, susijusius su sankcijų atšaukimu, ir tuo pat metu pabrėždama, kad netoleruos, jei Iranas nesilaikys susitarimo.

J.Kerry, kuris antradienį Niujorke susitiks su Irano užsienio reikalų ministru Mohammadu Javadu Zarifu (Mohamadu Džavadu Zarifu), supliekė susitarimo kritikus, pareiškęs, kad jų pateikiami skaičiai yra netikslūs.

„Pamenate debatus apie tai, kiek pinigų gaus Iranas?“ - klausė valstybės sekretorius per vakarienę, kurią organizavo liberalios pakraipos Izraelio interesų lobistų organizacija „J Street“.

„Kartais girdite kai kurių kandidatų į prezidento postą pateikiamą klaidingą skaičių – 155 mlrd. JAV dolerių. Niekada nemaniau, kad jis bus toks.“

„Kiti galvojo, kad ši suma sieks maždaug 100 mlrd. dolerių, nes esą buvo įšaldyti maždaug 100 mlrd. dolerių, ir taip toliau“, – tęsė J.Kerry.

„Mūsų paskaičiavimais, nuodugniai įvertinus ekonomikos padėtį ir tai, kas vyksta, ji turėtų sudaryti apie 55 mlrd. dolerių“, – sakė J.Kerry, nurodydamas sumą, kurią paprastai pateikia Valstybės departamentas.

„Spėkite, kiek jie gavo iki šiol? Iki šio vakaro – maždaug 3 mlrd. dolerių“, – pridūrė valstybės sekretorius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų