Pereiti į pagrindinį turinį

Irane – pirmieji rinkimai po branduolinės sutarties sudarymo

2016-02-26 07:05 diena.lt inf.

Iraniečiai penktadienį balsuoja rinkimuose, kuriuos nuosaikių pažiūrų prezidentas vadina gyvybiškai svarbiais siekiant pažaboti konservatyviųjų jėgų dominavimą parlamente ir paspartinti vidaus reformas po to, kai buvo sutarytas istorinis susitarimas su galingosiomis šalimis dėl Irano branduolinės programos.

Šiuose rinkimuose prezidentui Hassanui Rouhani (Hasanui Rouhaniui) atstovauja provyriausybinė koalicija „Vilties sąrašas“.

Beveik 55 mln. žmonių turi teisę pareikšti savo valią renkant 290 įstatymų leidėjų.

Jie taip pat balsuos renkant 88 narius turinčią Ekspertų Asamblėją – įtakingą dvasininkų komitetą, prižiūrintį aukščiausiojo šalies lyderio ajatolos Ali Khamenei (Alio Chamenėjo) darbą.

Parlamento nariai renkami ketveriems metams, o Asamblėjos kadencija trunka aštuonerius metus. Jeigu A.Khamenei, kuriam dabar 76 metai, mirtų per tą laikotarpį, Asamblėjos nariai išrinktų jo įpėdinį.

Balsavimas prasidėjo 8 val. vietos (6 val. 30 min. Lietuvos) laiku ir baigsis 18 val. (16 val. 30 min.), nors pareigūnai sako, kad balsavimo apylinkės gali dirbti ilgiau, jeigu susidarys rinkėjų eilės.

A.Khamenei savo balsą atidavė penktadienį anksti ryte per ceremoniją, kurią transliavo televizija. Aukščiausiasis lyderis paragino visus rinkėjus pasekti jo pavyzdžiu ir padaryti tai „greitai, nes tai yra ir pareiga, ir teisė“.

„Kiekvienas privalo balsuoti – tie, kas myli Iraną; tie, kam patinka Islamo Respublika; tie, kas žavisi Irano didybe ir šlove“, – sakė ajatola valstybinės televizijos žurnalistui, atidavęs savo balsą.

„Mes turime priešų. Rinkimai turi būti tokie, kad mūsų priešai liktų nuvilti. Privalome balsuoti įžvalgiai, atviromis akimis“, – perspėjo jis.

A.Khamenei rangas valdžios hierarchijoje yra aukštesnis negu H.Rouhani, bet prezidentas tikisi užsitikrinti didesnį palaikymą parlamente, kuris leistų jam geriau išnaudoti galimybes, atveriamas branduolinės sutartie, kad pagerėtų šalies ekonomikos padėtis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų