Pereiti į pagrindinį turinį

Išeiti ar pasilikti?

2009-03-24 09:00

Kova su Talibanu tęsiasi. Tačiau JAV prezidentas Barackas Obama neatmeta ir blogesnio scenarijaus. Bet kuriuo atveju jam bus ruošiamasi.

Kovos neatsisako

"Norėtume vadovautis viską apimančia strategija", – sakė B.Obama interviu sekmadienį televizijos CBS laidai "60 Minutes". Jis pabrėžė, kad turi būti ir pasitraukimo iš Afganistano strategija. "Mes ten nebusime amžinai", – sakė jis. Prezidentas teigė, kad padėties Afganistane neįmanoma pagerinti tik karo metodais.

Tačiau kovos dėl Afganistano ateities B.Obama neatsisako. Kaip ir buvo planuota, vienas pirmų jo sprendimų prezidento poste buvo padidinti Afganistane esantį karinį kontingentą. Į šalį buvo nusiųsta dar 17 tūkst. kareivių. Šiuo metu su Talibanu kovoja 55 tūkst. JAV kariškių, kuriems padeda kitų NATO šalių pajėgos. Nauja JAV strategija Afganistanui, manoma, bus pristatyta jau greitai.

Pagrindinis tikslas – saugumas

Daugiau detalių apie naują strategiją B.Obama neatskleidė. Jis tik sakė, jog Baltųjų rūmų tikslas yra užtikrinti, kad "Al Qaeda" negalėtų užpulti JAV ir sąjungininkų teritorijos. "Tai – svarbiausias prioritetas, – sakė jis. – Siekiant šio tikslo mums reikia padaryti daugybę dalykų. Gali reikėti padėti atsigauti Afganistano ekonomikai ir pagerinti santykius su Pakistanu."

Panašius uždavinius interviu BBC nurodė JAV specialusis įgaliotinis Pakistanui ir Afganistanui Richardas Holbrooke'as. Jis pabrėžė, kad buvo klaidinga kurti atskiras strategijas šioms šalims. Pasak jo, pagrindinė problema šiuo metu yra Pakistano ir Afganistano pasienio rajonai, kur genčių kontroliuojamose vietovėse prieglobstį rado "Al Qaedos" kovotojai. R.Holbrooke'o nuomone, nebegalima ignoruoti to, kad ten vyksta. Tačiau privalu gerbti Pakistano suverenitetą.

Padėtis įtempta

Po 2001 m. prasidėjusios JAV ir NATO pajėgų invazijos į Afganistaną buvo pasiekta nemažai tikslų. Sukurta nors ir neefektyviai, bet veikianti šalies vyriausybė, suduotas stiprus smūgis tarptautiniam terorizmui. Tačiau svetimšalių okupuoti gyventi nenorintys afganai sustiprino Talibano judėjimą, kuris pastaraisiais metais atsigavo ir rengia vis įžūlesnius išpuolius.

Kovotojų aktyvumas privertė sunerimti JAV kariškius. O Afganistane misijai vadovaujantys aukšti karininkai prašo atsiųsti į pagalbą daugiau kareivių. Vadų nuomone, pralaužti Talibano pasipriešinimą reikia dar mažiausiai 30 tūkst. karių. Tačiau kai kurie analitikai perspėja, kad tai gali neišgelbėti padėties. Mat Afganistano, kaip ir Vietnamo, visuomenė yra priešiška svetimiems.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų