Pereiti į pagrindinį turinį

Iškilmės supykdė lenkus

2009-06-03 23:59

Įsižiebė naujas Prancūzijos ir Lenkijos diplomatinis konfliktas. Varšuva įsižeidė, nes Paryžius nepakvietė Lenkijos prezidento Lecho Kaczyńskio į sąjungininkų išsilaipinimo per Antrąjį pasaulinį karą minėjimą.

Birželio 6-ąją sueis lygiai 65 metai, kai sąjungininkai išsilaipino Normandijoje. Šios operacijos galutinis rezultatas buvo sutriuškinta nacistinė Vokietija. Tarp išsilaipinusių dalinių buvo ir 15 tūkst. lenkų emigrantų karių. Lenkijos prezidentūra taip pat pabrėžia, kad su prancūzų rezistentais prieš nacius kovojo apie 50 tūkst. lenkų.

Todėl L.Kaczyńskio atstovų teigimu, kvietimo į iškilmes nebuvimas "palieką kartėlį burnoje" ir turės padarinių tolesniems Lenkijos ir Prancūzijos santykiams.

Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas apgailestavo dėl susiklosčiusios padėties. Tačiau politikas, garsėjantis nesutarimais su prezidentu, pridūrė, kad Prancūzijos ir Lenkijos vadovų santykiai pablogėjo nuo tada, kai L.Kaczyńskis atsisakė pasirašyti Lisabonos sutartį.

"Prezidentas Nicolas Sarkozy tuo aiškiai parodė, kad prezidento L.Kaczyńskio sprendimą nepasirašyti sutarties jis vertina asmeniškai", – sakė premjeras.

Lenkijos užsienio reikalų ministras Radosławas Sikorskis taip pat nepuolė dramatizuoti padėties. Jis pabrėžė, kad gaila, jog prezidentas negavo kvietimo, bet ir Lenkijoje ne į visus Antrojo pasaulinio karo paminėjimui skirtus renginius užsienio šalių vadovai sulaukia kvietimo.

Tiesa, į Prancūziją vis dėlto L.Kaczyńskis galbūt ir atvyks, nes gavo vieno nedidelio miestelio valdžios pakvietimą į minėjimą, vyksiantį rugpjūtį.

Birželio 6 d. Normandijoje nebus ir Didžiosios Britanijos karalienės Elžbietos II – ji taip pat negavo kvietimo.

Prancūzai tikina, kad minėjimas vyks amerikiečių išsilaipinimo sektoriuje, kad jis skirtas JAV ir Prancūzijos ryšiams sutvirtinti, todėl ten dalyvių skaičius ribojamas. Garbingiausias iš renginio svečių bus Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų