Pereiti į pagrindinį turinį

Istoriniai rinkimai pateikė nemalonių netikėtumų

Istoriniai rinkimai pateikė nemalonių netikėtumų
Istoriniai rinkimai pateikė nemalonių netikėtumų / "Reuters" nuotr. Aktyvumas: nors milijonai rinkėjų balsavo iš anksto, vakar prie balsadėžių driekėsi didžiulės eilės.

JAV prezidento rinkimai vakar tik prasidėję pranašavo demokrato Baracko Obamos pergalę. Tiesa, pergalingą nuotaiką politikui apkartino močiutės mirtis.

Pradžia išpranašavo nugalėtoją

Balsavimą vakar tradiciškai pradėjo dviejų Naujojo Hampšyro miestelių gyventojai, jie prie balsadėžių atėjo iš karto po vidurnakčio.

15 Diksvil Nočo rinkėjų balsavo už B.Obamą, respublikoną Johną McCainą palaikė tik 6. Šiame miestelyje demokratų kandidatas daugumą balsų surinko pirmą kartą nuo 1968 m.

Kitame valstijos miestelyje Harts Lokeišine B.Obama gavo 17 balsų, o J.McCainas – 10.

B.Obama ir J.McCainas siekia 270 rinkikų iš visų JAV balsų, kurių reikia norint tapti Baltųjų rūmų šeimininku.

Politologai per šiuos prezidento rinkimus prognozavo rekordinį rinkėjų aktyvumą. Iš anksto balsavo 30 mln. amerikiečių.

Sėkmę apkartino netektis

Sėkmingą balsavimo pradžią demokratui B.Obamai apkartino skaudi netektis. Politiko senelė, būdama 86 metų, mirė rinkimų išvakarėse.

B.Obama prieš dvi savaites buvo nuskubėjęs į Havajus aplankyti Madelyn Dunham, nes baiminosi, kad vėžiu serganti senutė gali ir nebepamatyti apklausų prognozuojamo jo triumfo.

Apžvalgininkai teigė, kad žmonių užuojauta dėl B.Obamos senelės mirties gali pakelti demokratų kandidato reitingą. Be to, tragiškas įvykis rinkėjams priminė, kad juodaodžio kandidato senelė ir jo mama buvo baltaodės amerikietės.

Parodė pavydėtiną aktyvumą

Nors prognozės nepalankios, respublikonas J.McCainas ryžtingai stojo į lemiamą dvikovą dėl prezidento kėdės. Rinkimų išvakarėse jis per 22 valandas apsilankė septyniose valstijose. Tokio pat aktyvumo jis tikėjosi ir iš rėmėjų.

"Ateikite balsuoti su kaimynais! Man reikalingi jūsų balsai, kad galėčiau atnešti permainų į Vašingtoną!" – į rinkėjus kreipėsi J.McCainas.

Skandalų neišvengusi respublikonų stovykla rinkimų išvakarėse sulaukė gerų naujienų. Aliaskos valstijos personalo taryba pirmadienį paskelbė, jog respublikonų kandidatė į viceprezidentus Sarah Palin nepiktnaudžiavo savo kaip Aliaskos gubernatorės valdžia. Tyrimas buvo vykdomas dėl įtarimų, kad S.Palin piktnaudžiavo valdžia pakeisdama visuomenės saugumo komisarą Waltą Moneganą, atsisakiusį atleisti vieną policininką, kuris skaudžiai skyrėsi su jos seserimi.

Rinkimai kirto per kišenę

Vakar įvykę JAV prezidento rinkimai buvo brangiausi šios šalies istorijoje. Ekspertų skaičiavimais, vienas rinkėjo balsas kandidatams atsiėjo 8 dolerius (22 litus). Per 2004 m. prezidento rinkimus balsas kainavo 5,5 dolerio (15 litų).

B.Obama ir J.McCainas kartu rinkimų kampanijai išleido daugiau nei 1 mlrd. dolerių (2,7 mlrd. litų). Taigi palyginus su bet kokiais ankstesniais rinkimais, kandidatai keliavo gerokai daugiau, pasamdė daugiau pagalbininkų ir užsakė nepalyginamai daugiau reklamos.

Per šią prezidento rinkimų kampaniją rėmėjai buvo gerokai dosnesni B.Obamai negu J.McCainui. Demokratas sulaukė 639 mln. dolerių (1,7 mlrd. litų) paramos, o respublikonas – 360 mln. dolerių (970 mln. litų). B.Obamai labai padėjo daugybė smulkių rėmėjų, kurie internetu aukojo sumas, mažesnes nei 200 dolerių (540 litų).

Ekspertų skaičiavimais, vakarykštis balsavimas, per kurį buvo renkamas prezidentas, Atstovų rūmai ir trečdalis Senato, kainavo rekordinę sumą – 5,3 mlrd. dolerių (14,3 mlrd. litų).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų