Pereiti į pagrindinį turinį

Italei leista mirti

2009-02-04 09:00

Audringas diskusijas Italijoje sukėlusioje byloje, regis, padėtas taškas. Nepaisant protestų, 17 metų komos būsenos esančiai moteriai leista numirti.

Eluana Englaro vakar ryte buvo nuvežta į privačią ligoninę, ten turėjo būti išjungti gyvybę palaikantys aparatai. Moteris yra komos būklės nuo 1992-ųjų. Tuomet būdama 20-ies ji pateko į kraupią automobilio avariją.

Jos tėvas nuo 1999-ųjų mina teismų slenksčius reikalaudamas savo dukrai teisės numirti. Vyro teigimu, to norėjo ir pati E.Englaro.

Liepą, išklausęs medikų parodymus, Milano teismas nusprendė, kad mergina niekada nepabus iš komos. Teisėjai taip pat pripažino, kad prieš avariją E.Englaro norėjo, jog būtų atjungti gyvybę palaikantys aparatai, jei ją ištiktų koma.

Bet prokurorai apskundė šį Milano teismo sprendimą.

Lapkritį Italijos aukščiausiasis teismas galutinai nusprendė, kad E.Englaro galima atjungti gyvybę palaikančius aparatus. Tačiau katalikiškos Italijos Sveikatos ministerija įspėjo valstybines ligonines nedaryti to.

Mat E.Englaro byla sukėlė didžiulį prieš eutanaziją nusiteikusių grupių ir Vatikano pyktį. Sekmadienį popiežius Benediktas XVI taip pat įsijungė į šią diskusiją ir pasmerkė "neteisingą sprendimą" šioje dramoje.

"Tikroji išeitis nėra leidimas mirti, net jei atrodo, kad taip sumažintume skausmą. Tikroji išeitis – tai mūsų meilė, kuri gali padėti skausmą ir agoniją kenčiantiems žmonėms", – sakė jis.

Šie žodžiai rado atgarsį Italijoje. Prie ligoninės, iš kurios buvo išvežta E.Englaro, naktį į antradienį vyko protestas. Prieš eutanaziją nusiteikę asmenys skandavo: "Eluana, atsibusk!", "Nežudykite jos!"

Vatikano sveikatos ministras kardinolas Javieras Lozano Barragánas apibūdino E.Englaro išvežimą į privačią kliniką numirti kaip pasibjaurėtiną.

"Sustabdykite šią žmogžudystę", – pareiškė jis laikraščiui "La Repubblica".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų