Pereiti į pagrindinį turinį

Izraelis panaikins Norvegijos diplomatų Palestiniečių autonomijoje diplomatinį statusą

2024-08-08 19:06

Izraelio užsienio reikalų ministras Israelis Katzas (Israelis Kacas) ketvirtadienį pareiškė, kad Norvegijos diplomatų Palestiniečių autonomijoje diplomatinis statusas bus atšauktas dėl Oslo „antiizraelietiško elgesio“.

Norvegijos vėliava
Norvegijos vėliava / AFP nuotr.

„Įsakiau nutraukti bet kokį Norvegijos ambasados Izraelyje atstovavimą Palestiniečių autonomijos atžvilgiu“, – išplatintame pareiškime nurodė I. Katzas.

„Prieš Izraelį nukreiptas elgesys kainuoja“, – pridūrė jis.

Jis omenyje turėjo gegužės pabaigoje Norvegijos, ir dar kelių šalių sprendimą pripažinti Palestinos valstybingumą, taip pat Oslo paramą Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) nagrinėjamai bylai dėl Izraelio vadovų įtariamų karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui.

Atskirame pareiškime minimi „rimti aukšto rango Norvegijos pareigūnų pareiškimai“, kuriuos Užsienio reikalų ministerija vadina antiizraelietiškais.

Ministerija pridūrė, kad panaikins „aštuonių norvegų diplomatų, kurių pareigos buvo atstovauti Norvegiją Palestiniečių autonomijos atžvilgiu, diplomatinį statusą“.

Ketvirtadienį Norvegijos ambasadai Tel Avive įteiktoje oficialioje notoje Izraelio užsienio reikalų ministerija nurodė, kad diplomatinis statusas bus panaikintas praėjus septynioms dienoms nuo notos įteikimo dienos.

Notoje Izraelis kaltina Oslą vienpusiška politika ir vienakrypčiais pareiškimais nuo spalio 7 dienos, kai islamistų grupuotės „Hamas“ išpuolis prieš Pietų Izraelį išprovokavo karą Gazos Ruože.

Norvegijos užsienio reikalų ministerija savo ruožtu pareiškė, kad tai kraštutinis žingsnis, kuris turės pasekmių. Jos teigimu, sprendimas dėl diplomatų rodo, kad ministro pirmininko Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) vyriausybė „aktyviai veikia prieš dviejų valstybių sprendimą“ izraeliečiams ir palestiniečiams.

„Šiandienos sprendimas turės pasekmių mūsų santykiams su Netanyahu vyriausybe. Svarstome, kokių priemonių Norvegija imsis reaguodama į padėtį, kurią dabar sukūrė Netanyahu vyriausybė“, – sakoma užsienio reikalų ministro Espeno Bartho Eide (Espeno Barto Eidės) pareiškime.

„Norvegija yra ir visada bus Izraelio ir izraeliečių tautos draugė“, – atsakyme teigė ministras.

„Kartu Norvegija aiškiai kritikavo (palestiniečių teritorijų) okupaciją, būdą, kaip vykdomas karas Gazoje, ir kančias, kurias dėl to patyrė palestiniečiai civiliai gyventojai“, – pridūrė jis.

Gegužę Izraelis nurodė Ispanijos konsulatui Jeruzalėje nuo birželio 1 dienos nutraukti konsulinių paslaugų teikimą palestiniečiams.

Ispanija, Airija ir Norvegija, gegužės gale pripažinusios Palestinos valstybingumą, sulaukė griežtos Izraelio vadovų reakcijos.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų